• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihajlović: Oročiti do kada će se reformisati JP

Izvor MONDO/Agencije

Ministarka energetike u ostavci Zorana Mihajlović najavila je da će nova Vlada da odredi do kada mora doći do reformisanja i promena u javnim preduzećima, među kojima su i Srbijagas i Elektroprivreda Srbije (EPS).

Zorana Mihajlović je novinarima u Kragujevcu rekla da je EPS krenuo u promene "ali ne tako brzo kako smo mi mislili da treba".

"Srbijagas nije krenuo uopšte. Podsetiću da je knjigovodstveni kapital Srbijagasa jednak nuli. Mi, kao država, hoćemo da sačuvamo to preduzeće u tom smislu da bude efikasnije i da državi obezbedi prihode i profite", rekla je ona.

Ministarka je dodala da će naredna Vlada da jasno odredi do kada mora da dođe do finansijske i organizacione konsolidacije.

"Po našem mišljenju je to sasvim sigurno do kraja 2014. godine i tada moramo da pričamo sasvim drugačije o Srbijagasu", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenoj oceni, sada se događa apsurd da država daje garancije za Srbijagas a da se sa druge strane "ništa ne dešava".

"To je dovosmerna ulica", kazala je Mihajlovićeva i zaključila da i jedni i drugi moraju da rade.

Ministarka je izjavila danas da će to ministarstvo tražiti da se ispita način poslovanje kragujevačke "Energetike", koja je u prošloj godini ostvarila gubitak od 2,5 milijardi dinara, i za narednu sedmicu najavila sastanak s rukovodstvom tog preduzeća zbog visokih računa za grejanje i načina obračuna.

"Imaćemo sastanak sledeće nedelje, pre svega zbog visokih računa za grejanje koji su direktno pogodili građane i načina obračina, a mi ćemo tražiti da se preispita i način poslovanja", rekla je Mihajlovićeva u izjavi novinarima posle sastanka sa građanima Kragujevca, koji su se najviše žalili na visoke račune za grejanje, a mnogo manje za električnu energiju.

Ukazujući da je u "Energetici" zaposleno 704 radnika, Mihajlovićeva je rekla da će Ministarstvo energetike pokušati da reši problem računa za grejanje u Kragujevcu i pitala kako je moguće da to preduzeće ne izmiruje obaveze za električnu energiju.
"Ne možete praviti neverovatne troškove, a na drugoj strani se zaklanjati da ste pod ingerencijom lokalne samouprave. Ako su građani potpisivali reprograme, i poštuju ih ne vidim razlog da grad Kragujevac ne plaća obaveze", naglasila je ministarka.

Ona je navela i da Ministarstvo energetike nije podržalo nov način obračuna toplotne energije koja je u Kragujevu počela u januaru, u toku zimske sezone.

"Ono što nije dobro sa stanovišta energetike i bilansa države jeste što su sve toplane u ingerenciji lokalnih samouprava, a vrlo su značajne, dakle lokalna samouprava se maltene poigrala, da tako kažem, sa onim kako funkcioniše energetika", rekla je Mihajlović.

Ona je navela i da lokalna samouprava Kragujevca i komunalna preduzeća danas duguju za električnu energiju oko 800 miliona dinara.

"Dakle ništa se ne plaća. Ne može tako, postoje gradovi koji su napravili reprograme, dakle moraju oni koji vode gradove da budu mnogo ozbiljniji u svom poslu, jer direktno svaljuju troškove na krajnje potrošače", rekla je Mihajlovićeva i dodala da su građani Kragujevca, sa kojim je danas razgovarala, tražili i efikasnije funkcionisanje gradske uprave i gradskih službi.

Građani Kragujevca su pokazivali i račune za toplotnu energiju koje su dobili, a žive u kućama, ukazujući da, primera radi, samo za fiksni deo odnosno instalisanu snagu mesečno treba da plate oko 5.500 dinara, plus ono što potroše.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

GDF SU LJUDI?

MORAM PRIZNATI DA JE GOSPODJA PRIMALA I SLUSALA LJUDE, DA JE SAZNALA U KAKVOM SU KATASTROFALNOM ZAPECKU, DA ONI KOJI MOGU BEZOCNO DERU POTROSACE, CAK I DA NE RADE KOREKTNO-NA CEMU JOJ ODAJEM PRIZNANJE ZASTO I DRUGI MINISTRI NE SIDJU MEDJU NAROD DA VIDE KAKO IM TAJ NAROD ZIVI I OD KOGA OCEKUJU GLAS!

Bugi Ivanov

Samo mi jedno nije jasno?ODAKLE MINISTARKA IMA PUNO FUTRIZMA,ZA ODLUKE BUDUĆE VLADE.POENTA .VI VEĆ BZ IZBORA ZNATE PROGRAM VLADE. Šta će mo onda na Izbore.

ja

@Bugi Ivanov to je zadrigla zena

special image