• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bankarski i finansijski sistem Srbije je stabilan

Izvor Tanjug

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da ne očekuje da će u skorije vreme bilo kojoj banci u Srbiji biti oduzeta dozvola za rad, kao što je to bio slučaj sa Univerzal bankom.

Ona je naglasila da je bankarski i finansijski sistem u Srbiji stabilan.

NBS je spremna da poverenje građana u bankarski i finanskijski sistem opravda, rekla je Tabaković gostujući na TV Pink.

Univerzal banka je zapala u problem likvidnosti i nije mogla da izdvoji ni obavezene rezerve, rekla je Tabaković i istakla da je ona zajedno sa izvršnim odborom NBS-a postupila po zakonu, kada je oduzela licencu za rad Univerzal banci jer bi svaki sledeći dan njenog rada naneo još veću štetu državi.

"Neka javna preduzeća su nasledila držanje depozita u Univerzal banci i sada je to posao onih koji treba da utvrde u narednom periodu da li je neko namerno ulazio u rizik ili nije znao da čita bilanse", rekla je Tabaković i poručila da će svi depoziti do 50.000 evra biti isplaćeni preko Poštanske štedionice bez ikakvih problema, a sve preko tog iznosa će se isplaćivati iz stečajne mase i stečaj zato mora da bude brz.

Tabaković je ukazala da je Univerzal banka odobravala kredite bez procene da li oni zaista mogu da budu vraćeni i bez dovoljno instrumenata obezbeđenja.Kada je Unvierzal banka ušla u zonu nelikvidnosti NBS je morala da joj oduzme dozvolu za rad jer nisu smele da budu dovedene u pitanje sve ostale banke zbog jedne koja ne izmiruje svoje obaveze.

Ona je poručila da NBS stoji na usluzi tužilaštvu i pravosuđu i da će im dostaviti svu neophodnu dokumentaciju Univerzal banke.

Govoreći o stabilnosti dinara Tabaković je ukazala da nacionalna valuta svoj ugled može da obezbedi jedino poverenjem u bankarski, pravosudni i ekonomski sistem zemlje.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

brodolomac

Stabilan, ali za koga?

boris kg

Kome ovi više prodaju ove priče, kao da mi sami ne vidimo da su sve rasprodali i upropastili, sve naše banke u stečaju, a strane nas odraše sa kamatama

Lerdi

Vize,devize,devize.

special image