• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prihodi manji, rashodi veći, ali budžet je u plusu

Izvor Beta

Konsolidovani budžet, odnosno ukupan budžet svih nivoa vlasti i svih fondova, imao je u januaru suficit od 296 miliona dinara, ali su rezultati nešto lošiji nego lani, saopštilo je Ministarstvo finansija.

 Prihodi manji, rashodi veći, ali budžet je u plusu Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Kako se navodi na sajtu Ministarstva finansija, prihodi konsolidovanog budžeta iznosili su 115,27 milijardi dinara i bili su za 0,7 odsto manji nego u istom mesecu 2013, a rashodi 114,97 milijardi dinara, što je 2,9 odsto više nego u januaru 2013.

Na nivou lokalnih samouprava suficit budžeta u januaru 2014. iznosio je 3,2 milijarde dinara, u Pokrajini Vojvodini 1,1 mlijardu dinara, a kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje 4,9 mlijardi dinara.

Deficit budžeta Srbije u januaru iznosio je sedam milijardi dinara. Prihodi su iznosili 72,2 milijarde dinara, a rashodi 79,2 milijarde dinara.

Ukoliko se uključe i rashodi iz projektnih zajmova koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike, deficit republičkog budžeta iznosi 9,1 milijardu dinara.

Poreski prihodi budžeta Republike Srbije u januaru iznosili su 65,3 mlijarde dinara, a neporeski 6,3 mlijarde dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) u iznosu od 34,8 milijardi dinara.

Ministarstvo finansija istaklo je da su prihodi od PDV-a u januaru tradicionalno visoki,  s obzirom na to da u tom mesecu PDV plaćaju i mali poreski obveznici za prethodna tri meseca, uključujući i decembar koji uvek karakteriše izuzetno visoka potrošnja.

Posle PDV-a, najveći prihod zabeležen je po osnovu akciza u iznosu od 21,9 mlijardi dinara.

Prihod od akciza je visok s obzirom da je došlo do formiranja zaliha akciznih proizvoda što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza, ocenilo je Ministarstvo finansija.

U januaru su se akcize povećale u skladu sa Zakonom o akcizama. Preostali poreski, kao i neporeski prihodi, naplaćeni su u skladu sa očekivanjima.

Rashodi budžeta u januaru 2013. godine izvršeni su prema uobičajenoj dinamici, a najveći deo rashoda čine transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja i državne plate, navelo je Ministarstvo finansija.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 26,6 mlijardi dinara, a najveći deo se odnosi na penzije i iznosi 25,4 mlijardi dinara. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 21,2 mlijardi dinara.

Ministarstvo finansija je navelo da početak godine karakteriše slabo izvršenje kapitalnih rashoda i nabavke finansijske imovine, odnosno budžetski krediti.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image