• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet o slučaju kragujevačke "Energetike"

Izvor Tanjug

Ministarstvo optužilo gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića da politizuje slučaj "Energetike".

Ministarstvo energetike poručilo je danas gradonačelniku Kragujevca Veroljubu Stevanoviću da bi daleko celishodnije bilo da je zaštitio sugrađane od nameta koji su posledica nedomaćinskog gazdovanja "Energetikom" nego što se bavi politizacijom tog slučaja.

U reagovanju na jučerašnje optužbe Stevanovića na račun ministarke energetike Zorane Mihajlović, koja je zatražila da se pronađe rešenje za dosadašnje neodrživo poslovanje "Energetike", to ministarstvo je saopštilo da zbog nebrige lokalne samouprave za "Energetiku" posledice snose korisnici njenih usluga.

Stevanovićeva jučerašnja izjava koja se tiče poslovanja tog preduzeća "vrvi od paušalnih i ničim utemeljenih optužbi na račun Mihajlovićeve", navodi ministarstvo.

Glavni dug "Energetike" prema Srbijagasu iznosi 1,58 milijardi dinara, a pripadajuće kamate 1,95 milijardi dinara.

Upravo na osnovu urgencije Ministarstva energetike kamate i kursne razlike su otpisane i reprogramirame, pa i pored toga "Energetika" i grad Kragujevac su više od godinu dana odbijali uvođenje uredbe o minimalnim i maksimalnim cenama toplotne energije, čime su direktno ugrozili finasijsko i drugo poslovanje sistema.

"Gospodin gradonačelnik u svom obračanju medijima nije našao za shodno da se osvrne na više nego katastrofalnu situaciju u kojoj se ova firma nalazi i neprimereno visoke račune koje ispostavlja korisnicima svojih usluga, niti da predloži konkretna rešenja. Umesto toga on se drvljem i kamenjem osuo na Mihajlovićevu...", kažu u Ministarstvu energetike.

Osnivač tog privrednog društva nije jedinica lokalne samouprave, ali je grad Kragujevac poverio obavljanje delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije tom preduzeću.

Lokalna samouprava je dužna da obezbedi uslove za obavljanje komunalne delatnosti na svom području, a Gradska uprava se nije potrudila ni da izmeni oblik vlasništva, pošto u ukupnom kapitalu preduzeća 18 odsto pripada Fondu za razvoj Republike Srbije, a ostatak od 82 odsto je još društveni kapital.

Posebna priča je broj zaposlenih u ovom preduzeću, kao i njihova primanja, po čemu bi se reklo da se radi o vrlo uspešnoj firmi.

"Energetika" ima 518 zaposlenih koji su u 2012. godini imali prosečan lični dohodak od oko 63.000 dinara, što je znatno iznad republičkog proseka.

To govori o tome da u tom slučaju nisu ispoštovane preporuke Ministarstva privrede koje su se odnosile na neophodnost racionalizacije troškova na svim nivoima preduzeća koja se nalaze u restrukturiranju.

"Da ne govorimo o podatku da je broj zaposlenih, u odnosu na instalisani kapacitet toplane u Kragujevcu, veći od proseka u Srbiji 20 posto, a u odnosu na zapadne zemlje je veći čak 12 puta", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo, takođe, napominje, da je bilo potrebno veoma pažljivo uraditi kalkulacije cena prilikom prelaska na naplatu po utrošku, što nije slučaj kod "Energetike", koja nije postupila prema Uredbi o načinu određivanja cena toplotne energije i nije tehnički pripremila podstanice za grejnu sezonu.

"Zbog svega ovoga izražavamo sumnju da je visok udeo fiksnih troškova na računima građana upravo posledica dugova Energetike, njenih gubitaka i visokih fiksnih troškova", navedeno je u saopštenju.

Gradonačelnik Kragujevca je juče kritikovao ministarku energetike zbog, kako je naveo, niza neistina o poslovanju preduzeća "Energetika" koje je iznela potrošacima u Kragujevcu pre nekoliko dana.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Briljantan komentar ministarstva ako ovo primenite od nas će biti nešto.Čestitam.

special image