• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pregovori o Petrohemiji od 10. marta, troje u igri

Izvor Tanjug

Pregovori sa zainteresovanim strateškim partnerima za Petrohemiju iz Pančeva počeće 10. marta, a interesovanje su pokazale tri kompanije, izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Pregovori sa zainteresovanim strateškim partnerima za Petrohemiju iz Pančeva počeće 10. marta, a interesovanje su pokazale tri kompanije, izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović, ocenjujući da bi NIS bio najprirodniji partner za to pančevačko preduzeće.

Razgovaraćemo o tome sa NIS-om i ostala tri zainteresovana strateška partnera, a pregovori će se voditi u vladi u saradnji sa ministarstvima finansija i privrede i poslovodstvom i sindikatom Petrohemije, poručila je Mihajlović, koja je danas obišla to preduzeće.

"Bilo bi odlično da se pojavi investitor, ali hajde da budemo realni - ako je Petrohemija potpuno vezana za Rafineriju Pančevo, koja je u vlasništvu NIS-a, razmislite kakav strateški partner treba da bude da bi prihvatio partnerstvo u Petrohemiji a da nema jako dobar odnos sa NIS-om", rekla je ona.

"Ako to (strateški partner) nije NIS, da li je to onda neka druga ruska petrohemijska kompanija ili neko treći", kazala je ministarka Mihajlović, i dodala da očekuje da će biti nađeno rešenje za Petrohemiju, jer ta kompanija ima budućnost i može sve svoje proizvode da plasira na tržište.

Ministarka energetike je ipak napomenula da, po informacijama kojima raspolaže, NIS trenutno nije zainteresovan za strateško partnerstvo s Petrohemijom. NIS koristi to da Petrohemiji isporučuje primarni benzin uz, kako je rekla, nula troškova, a sa druge strane Petrohemija i država gube.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko izjavio je juče da NIS nije zainteresovan da postane većinski vlasnik Petrohemije iz Pančeva, ali da će kao manjinski akcionar učiniti sve da pomogne da ta kompanija pronađe strateškog partnera, o čemu pregovori, u okviru radne grupe formirane sa Vladom Srbije, počinju sledeće nedelje.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako "odobrovoljiti" NIS da buda partner u Petrohemiji, Mihajlovićeva je rekla da "u poslu nema ljubavi, ali videćemo kakvi su interesi svih i sešćemo za sto i razgovarati pod pokroviteljstvom vlade".

Ona je dodala da je logično da NIS vodi računa o sopstvenim interesima, ali je zapitala šta ako "Petrohemija ne može da ispuni vaš interes".

Prema njenim rečima, cene gasa i energenata za Petrohemiju su visoke, što doprinosi da ta kompanija posluje sa gubicima. Zbog toga je danas razgovarala sa poslovodstvom kompanije o tome kako da se troškovi snize, o mogućnostima da se iskoristi liberalizovano tržište gasa, da se pokuša dobiti jeftiniji gas od isporučioca koji može tako nešto da ponudi.

"Država trenutno krvari kada je reč o Petrohemiji, a krvari i sama Petrohemija, imajući u vidu gubitke koje pravi. Trenutno je dobro samo NIS-u, a mi hoćemo da bude dobro svima, i NIS-u i Petrohemiji i državi", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je poručila da se država "neće povući ni pred NIS-om, ni pred bilo kim drugim" i da će aktivno učestvovati u razgovorima sa svima kako bi se zadovoljili interesi svih.

Ističući želju Vlade Srbije da Petrohemija radi i da izvozi, ona je podsetila da je to preduzeće, iako dugi niz godina u restrukturiranju, prošle godine izvezlo proizvode u vrednosti od 240 miliona evra.

Mihajlovićeva je ukazala da su procenjene potrebne investicije za oporavak Petrohemije oko 200 miliona evra i da je zbog toga potreban strateški partner koji će da sprovede investicioni program.

Podsetivši da je vlada pomogla Petrohemiji da reprogramira dugove za struju i gas, ministarka energetike je ponovila da je pronalaženje strateškog partnera ono što je tom preduzeću potrebno.

Na novinarsko pitanje da li je Petrohemija međudržavna stvar između Srbije i Rusije, Mihajlovićeva je rekla da ne bi moglo tako nešto da se kaže, ali da je kada se NIS prodavao 2008. trebalo više razmišljati o sudbini Petrohemiji.

"Bilo je razgovora o tome, ali nije bilo dovoljno intenzivnih razgovora i sada trpimo zbog toga, ali hajde da vidimo, možda ima mogućnost da se to reši", zaključila je ministarka energetike.

Generalni direktor Petrohemije Velimir Unković najavio je da će poslovodstvo raditi na strategiji integrisanog razvoja u saradnji sa NIS-om, uz korišćenje svih postojećih i potencijalnih veza sa Rafinerijom Pančevo, istakavši da samo uz takav program ta kompanija može da bude uspešna i profitabilna.

Strategija integrisanog razvoja znači optimizaciju rafinerijsko-petrohemijske prerade, zajedničko planiranje razvojnih projekata i maksimalno korišćenje prednosti zajedničke lokacije, naveo je on i dodao da bi taj integrisani razvoj trebalo da bude i u interesu NIS-a.

"Bez funkcionalnog povezivanja sa Rafinerijom Pančevo nema perspektive za Petrohemiju, a u budućnosti je bez toga vrlo upitna i perspektiva Rafinerije", kazao je Unković i složio se sa ministarkom Mihajlović da je najprirodniji strateški partner Petrohemije NIS ili neka firma iz Rusije iz oblasti petrohemije, "koja može uspešno da pregovara sa NIS-om o uslovima nabavke sirovine i energenata i međusobne razmene proizvoda".

Najveći uzrok koji gura Petrohemiju u gubitak su, kako je rekao, posledice NATO bombardovanja tog proizvodnog kompleksa, višedecenijsko neulaganje u nove proizvodne kapacitete, kao i nepovoljene cene sirovina i enrergenata.

Unković je naveo da su godišnji prihodi Petrohemije veliki i da iznose oko 360 miliona evra, od čega je izvoz oko 240 miliona evra, i poručio da u tu kompaniju, koja je od velikog značaja za državu, treba uložiti i konsolidovati je, jer ima odličan plasman proizvoda na tržištu.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dreepatz

Ma poklonite i to Rusima kompletnoi kraj price. -.-

special image