• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro jeftiniji dozvoljeni minus?

Izvor mondo.rs

Korišćenje dozvoljenog minusa po tekućem računu uskoro bi trebalo da bude jeftinije. U Narodnoj banci kažu da su neke od najvećih banaka spremne da smanje kamate.

Dozvoljeni minus sa kamatom većom od 40 odsto najskuplja je vrsta kredita. Na preskup dozvoljeni minus nedeljama upozorava i Narodna banka. Imaju, kažu, informaciju da su neke od najvećih banaka spremne da smanje kamate, ali traže tumačenje zakona, po kojem su dužne da o svakoj promeni s klijentom potpišu aneks ugovora.

"Sada se javlja dilema da li izazvati dodatne troškove, pozivati svakog vlasnika računa u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa ili postoji mogućnost da se na drugačiji način dužnik dovede u povoljniji položaj", kaže za RTS Đorđe Jevtić iz Narodne banke Srbije.

Osim "Inteze" - gde je, kažu, sve spremno da za koju nedelju snize kamate na dozvoljeni minus, u ostalim bankama rekli su nam da to ne planiraju. Ni Narodna banka ne otkriva koje su banke rade da to učine.

Ekonomisti smatraju da je snižavanje kamata u interesu i građana i banaka.

Ekonomista Miladin Kovačević kaže da su ovakve olakšice neophodne, posebno u situaciji smanjenja kupovne i finansijske moći građana, ali i sa aspekta samih banaka.

Kovačević smatra da banke imaju prostora da smanje kamate.

I dok bankari visoke kamate pravdaju velikim učešćem nenaplativih kredita, stručnjaci uzvraćaju da su problematični krediti uglavnom dati privredi, a da su građani veoma odgovorni u otplati dugova.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stevara bundevara

Ala s.ru.Ja im ništa ne verujem.

special image