• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Za smanjenje nezaposlenosti 500 miliona dinara"

Izvor Beta

Lokalne samouprave u 2014. mogu da računaju na 500 miliona dinara iz budžeta za smanjenje nezaposlenosti, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rada, zaposlsjavanja i socijalne politike Srbije Zoran Martinović.

"Taj novac će po svoj prilici moći da ih dobiju tek nakon formiranja nove vlade, što će donekle smanjiti efekte jer je trebalo da se radi od početka godine", izjavio je Martinović na seminaru "Inovativne mere usmerene ka uključivanju razlicitih ranjivih grupa na tržište rada" u okviru tvining projekta koji je finansirala EU.

Kako je objasnio, da bi se taj novac koristio potrebno je usvojiti neke akte u skupštini i vladi.

"Fokus će biti na viškovima zaposlenih, biće moguće finansirati i stručnu praksu za mlade, ali i programe za one kategorije koje na lokalu prepoznate kao prioritetne", rekao je on.

Prema Martinovićevim rečima, veliki broj lokalnih samouprava je u prethodne dve godine bio zainteresovan za donošenje planova i sprovođenje aktivnih mera zapošljavanja, što podrazumeva da i sami izdvajaju novac za to.

"Ono što uvek nedostaje su značajnija sredstva za aktivne mere zapošljavanja", rekao je državni sekretar, dodavši da je u Srbiji to veoma značajno jer je stopa nezaposlenosti visoka, a beleži se i
veliki broj teže zapošljivih i ranjivih kategorija na koje se treba usmeriti.

U njih je ubrojao mlade, budući da je u Srbiji oko 200.000 mladih do 30 godina nezaposleno, kao i nekvalifikovane koji čine oko trećinu registrovanih na birou za nezaposlene, i starije koji ostaju bez posla kao viškovi.

Podaci iz Ankete o radnoj snazi iz oktobra da je stopa nezaposlenosti opala na 20 odsto donekle ulivaju optimizam da je zuastavljen rast nezaposlenosti koji traje od 2008. godine, rekao je Martinović, dodajući da to ne umanjuje značaj problema.

"To je još uvek visoka stopa, a i od aprila do oktobra ima više sezonskih poslova kroz poljoprivrede i građevinske radove, pa je očekivan manji pad stope nezaposlenosti", rekao je on.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Siniša Nadbantić rekao je da su među teže zapošljivim nekvalifikovani, od kojih više od 52 odsto predstavljaju žene, invalidi sa posebnim fokusom na mlade, stariji od 50 godina, kao i oni koji ostaju bez posla nakon stečaja preduzeća.

Predstavnici francuske i švedske javne službe za zapošljavanje i rumunskog ministarstva rada su na seminaru predstavnicima službi za zapošljavanje iz raznih delova Srbije predstave dobre prakse svojih službi.

Saradnja službi, uključivanje svih zainteresovanih strana u stvaranje inovacija, korišćenje evropskih fondova i procena rezultata neke su od sugestija koje su oni dali kolegama iz Srbije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image