• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezaposlenost žena problem Srbije

Stopa nezaposlenosti žena u Srbiji iznosi 27, 4 odsto, dok je stopa nezaposlenosti muškaraca 17,6 odsto, izjavila je pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Radmila Bukumirić-Katić.

Stopa nezaposlenosti žena u Srbiji iznosi 27, 4 odsto, dok je stopa nezaposlenosti muškaraca 17,6 odsto, izjavila je pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Radmila Bukumirić-Katić.

Žene, koje čine više od polovine stanovništva u Srbiji, su u lošijem položaju i kada je u pitanju stopa zaposlenosti koja iznosi 44 odsto, dok je kod muškaraca ona 63 odsto, rekla je Bukumirić-Katić prilikom predastavljanja rezultata istraživanja o prevazilaženju siromaštva žena putem samozapošljavanja - "Od ranjive do održive grupe".

Iako se u Srbiji trenutno oko 40 nevladinih organizacija bavi pitanjem ravnopravnosti žena, to je očigledno nedovoljno, pa je nužno obezbediti što veću mogućnost udruživanja žena, navela je ona.

Zbog toga je država, koja je identifikovala žene kao rizičnu kategoriju, iz budžeta izdvojila sredstva sa ciljem da se poveća njihovo učešće u aktivnim merama traženja posla i obukama, ali i da se podstakne njihovo poslovno udruživanje, rekla je Bukumirić-Katić.

Predsednica Udruženja poslovnih žena i koautorka istraživanja Sanja Popović-Pantić kazala je da je studija o položaju žena na tržištu rada u Srbiji radjena na uzorku od 656 nezaposlenih žena koje su od kraja 2003. do sredine 2005. godine pohadjale neku vrstu obuke o preduzetništvu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Cilj istraživanja je bio, prema njenim rečima, da se ustanovi koji su to faktori omogućili da se žene iz pozicije "ranjive" grupe tokom 90-ih godina prošlog veka prevedu u poziciju "održive" grupe.

Kako je dodala, namera je da se na osnovu dobijenih podataka izvrši uticaj na državne institucije da se poboljša okruzenje za zapošljavanje žena.

Studija je izmedju ostalog pokazala da je od ukupnog broja anketiranih žena koje su pohadjale neku obuku, jedna četvrtina otpočela sopstveni biznis, isto toliko ih se zaposlilo u drugim firmama, dok je jedna trećina i dalje nezaposlena, navela je ona.

Čak 33 odsto žena, koje su nakon obuke osnovale preduzeća, pokrenule su biznis koji je vezan za trgovinu na veliko i malo, dok je 27 odsto počelo da se bavi različitim zanatskim uslugama, rekla je ona i dodala da je preko polovine tih žena navelo da im je osnivanja sopstvene firme bila jedina šansa da dodju do posla.

Popović-Pantić je kazala da oko 25 odsto žena koje su prošle obuku o preduzetništvu smatra da su za otpočinjanje biznisa najbitniji povoljni krediti i poreske olakšice, ali su pokazale potrebu i za dodatnom obukom, te besplatnim pravnim savetima.

Istraživanje je sprovelo Udruženje poslovnih žena u saradnji sa agencijom Masmi, a projekat je finansirao UNDP.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image