• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija u programu Jadransko-jonskog regiona

Izvor Tanjug

Ministar bez portfelja za evrointegracije Branko Ružić najavio je da će naša zemlja u narednih sedam godina učestvovati u dva transnacionalna programa.

Ružić je, tokom razgovora sa novinarima u okviru radionice o transnacionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, u kojoj Srbija učestvuje zajedno sa još 15 zemalja, objasnio da je jedan od tih programa Strategija za Jadransko-jonski region, koja je u pripremi.

On je rekao da su programi prekogranične saradnje Srbije jedni od značajnijih efekata evropskih integracija Srbije.

"Kroz njih do građana dolaze informacije o tome šta EU znači za Srbiju", rekao je Ružić i dodao da prekogranička saradnja datira iz 2004. godine.

Prema njegovim rečima, vremenom se potvrdilo da naše institucije pokazuju izuzetnu zaintersovanost za ovakvu vrstu projekata.

"Krajnji efekat ovakvih projekata je da praktična primena prekogranične saradnje pored društvene koristi, donosi i profit. EU je ovde prepoznata, njene vrednosti se prihvataju i šire", istakao je Ružić.

U prethodnom periodu, naveo je, institucije i organizacije u Srbiji su sredstva dobijena iz IPA fondova u svrhe ovog programa koristile za naučna istraživanja, izgradnju infrastrukture, orpemanje škola, razvoj turizma...

Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, koordinira sprovođenje Programa prekogranične i transnacionalne saradnje na teritoriji naše zemlje.

Pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije Sanda Šimić rekla je da je Srbija u finansijskom periodu 2007-2013. imala osam programa transnacionalne i prekogranične saradnje, u okviru kojih je realizovano više od 600 projekata na celoj teritoriji naše zemlje.

"Sada pripremamo nove programe, koji se sprovode tako što se raspiše konkurs za prikupljanje projekata za strategiju programa, koja važi u narednih sedam godina", objasnila je ona.

Prema njenim rečima, projektom mora da se definiše problem koji se rešava, kakav je njegov uticaj, ali i koji će biti njegovi rezultati.

Nije lako napisati projekat, napomenula je Šimić i dodala da Kancelarija za evropske integracije kroz redovne radionice organizuje obuku za pisanje i sprovođenje projekata, a sajtovi na kojima se mogu dobiti informacije o tome su: www.seio.gov.rs i www.evropa.gov.rs.

Ona je istakla da je pri pisanju projekta neophodno pridržavati se striktnih propisa Evropske unije.

"Širok krug institucija može da predlaže projekte, pošto su programi dosta široki", kazala je Šimić i navela da to mogu biti bolnice, crkve, opštine...

Kancelarija za evropske integracije svake dve godine organizuje konferenciju u cilju promocije ove vrste programa i dodele nagrada za najbolje projekte realizovane u praksi, a ove godine će takva konferencija biti održana 21. septembra, na svetski Dan transnacionalne saradnje EU, rekla je ona.

Profesor Univerziteta u Novom Sadu Milosav Georgijević predstavio je, tokom današnje novinarske radionice, primer dobre prakse kroz projekat Razvoj luka na Dunavu u kojem, pored Srbije, učestvuju Mađarska, Austrija, Slovačka, Rumunija, Bugarska i Hrvatska kao posmatrač.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

laura

Bravo, samo napred

special image