• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kritike Srbiji iz EU zbog gasa

Izvor Beta

Sekretarijat evropske Energetske zajednice ocenio je da Srbija nije ispunila svoje svoje obaveze iz pravilnika te zajednice o vlasničkom razdvajanju na tržištu prirodnog gasa.

Sekretarijat EZ saopštio je da je u ponedeljak podneo "Obrazloženo mišljenje" (Reasoned Opinion) u slučaju ECS-9/13 protiv Srbije, koje predstavlja upozorenje da predstoje pravni koraci zbog kršenja evropskog prava, a zbog propuštanja Srbije da ispuni svoje obaveze iz Ugovora Energetske zajednice.

U mišljenju Sekretarijata navodi se da Srbija ima rok od dva meseca da ispravi propuste.

Sekretarijat je ocenio da jedina dva licencirana preduzeća u Srbiji za transport gasa - državni Srbijagas i Jugorosgas koji je 50 odsto vlasništvo ruskog Gasproma, nisu sprovela svoju obavezu da razdvoje proizvodnju od transporta gasa, kako to zahtevaju energetska pravila Evropske unije.

U Mišljenju se konstatuje da je Jugorosgas u jesen 2013. Osnovao svoju ćerku-kompaniju za transport gasa, ali i ocenjuje da to nije dovoljno da se obezbedi nezavisno odlučivanje unutar kompanije.

Sekretarijat je ocenio da nerazdvajanje dve kompanije za transport gasa predstavlja osnovnu prepreku za razvoj kompetitivnog tržišta gasa u Srbiji.

"Ono negativno utiče i na razvoj na širem regionalnom tržištu gasa, kao i na hitno potrebne investicije u gasnu infrastrukturu", piše u Mišljenju.

"U svojoj srži, (pravilo) razdvajanje znači efektivno odvajanje aktivnosti u transportu, od proizvodnje i snabdevanja, i stoga predstavlja kamen-temeljac procesa otvaranja tržišta", naveo je Sekretarijat EZ.

Sekretarijat je objasnio da je Obrazloženo mišljenje poslednji korak u rešavanju spora koji je Sekretarijat pokrenuo na osnovu člana 90 Ugovora o Energetskoj zajednici.

"U svetlu odgovora Vlade (Srbije), Sekretarijat može da uputi predmet Savetu ministara EZ da odluči da li se Srbija pridržava propisa Energetske zajednice", ukazuje se u saopštenju.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ahtung

Mogu oni da misle šta hoće, ali mi III energetski paket nismo potpisali, a, uostalom, i nismo članovi EU. Nema razloga da dižu toliku dževu kad nam je prouzvodnja gasa u Srbiji mizerna i zadovoljava svega 5% potreba, a eksploatiše ga NIS Gaspromnjeft, a ne Srbijagas.

special image