• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Austrijska podrška za srpske promene

Izvor MONDO/Agencije

Srbija će preduzeti hitne, neophodne i sveobuhvatne reforme i urediti ekonomski ambijent, i u tome će imati dodatnu podršku Austrije, kaže vicepremijer Aleksandar Vučić.

Prvi potpredsednik vlade Vučić je na skupu Senata privrede u Privrednoj komori Srbije, kome prisustvuje i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, rekao da će do kraja juna biti doneti sistemski zakoni koji će na drugačiji način urediti ekonomski ambijent, između ostalih Zakon o radu, o privatizaciji, o stečaju, državnim službenicima, građeviskim dozvolama, kancelariji za brze odgovore, o osiguranju.

"Uz zadržavanje političke stabilnosti, za koju sam garantovao (ministru spoljnih poslova Austrije), siguran sam da ćemo od naših austrijskih prijatelja imati dodatnu podršku i pomoć", kazao je prvi potpredsednik vlade.
Vučić je rekao da želi da Austrija vidi Srbiju kao sferu svog uticaja u koju želi da ulaže, ali i da "nas opominje kada vidi da smo u nekom procesu zaglavljeni".

On je zahvalio privednicima koji su pokazali da su u stanju da prevaziđu teške prepreke i rekao da se nada da će svi zajedno stvoriti zdraviju, bolju i uspešniju privredu, uz manje laganja, i priče "daj mi samo još jedan kredit".

Vučić je uveren da će sledeće godine Srbija moći da se hvali sa još više investicija, koje će biti neuporedivo veće nego 2013. godine, navodeći da su te investicija u prethodnoj godini bila tri puta veća nego u 2012.
"Ne smemo da se zadovoljavamo malim ciljevima", rekao je Vučić privrednicima i poručio im da razvijaju svoje firme i kompanije.

Šef diplomatije Sebastijan Kurc je podsetio da dve zemlje ne povezuje samo zajednička istorija, već kulturne, privredne i ljudske veze.

Kurc je, koji je pre dva meseca preuzeo dužnost ministra inostranih poslova, rekao da ga raduje što je mogao ubrzo nakon toga da poseti Srbiju, podsetivši da u Austriji živi oko 300.000 građana srpskog porekla, da je njegova zemlja najveći investitor u Srbiji, te da ga posebno raduje što je mogao danas u Beogradu da se sastane sa "snažnim reformatorom Aleksandrom Vučićem".

Naglasivši da su borba protiv korupcije i vladavina prava izuzetno važni, i da čak i Austrija, koja teži stalno reformama, može naučiti nešto iz duha koji je prisutan s tim u vezi u Srbiji, Kurc je rekao da su to preduslovi za modernu državu, ali i da su isto tako neophodni preduzetnicima za uspešan rad.

Šef diplomatije Austrije konstatovao je da u politici često zaostajemo u odnosu za privredu, koja "često odrađuje pionirski posao", zbog čega, kako je rekao, razmena između Srbije i Austrije može da nas podstakne.

On je ponovio da Austrija podržava Srbiju na putu ka EU, ali ne samo rečima i razgovorima u Brisleu, već i konkretnim projektima koji obezbeđuju reforme.

"Razgovarali smo o tvining projektima koje želimo dalje da razvijemo. U prethodnom periodu izdvojili smo 1,9 milona evra za projekte koji omogućavaju reforme u oblasti pravne države i pravosuđa. U 2014. godini ćemo udvostručiti ta sredstva i za region izdvojiti četiri milona evra", rekao je Kurc, zaključivši da današnji skup u Privrednoj komori Srbije predstavlja motor za još snažniju saradnju između dve zemlje.

Na svečana konferenciji povodom osnivanja Senata privrede Srbije govorili su i ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, predsednik Upravnog odbora Senata privrede Austrije Hans Harer, bivši vicekancelar i predsednik Senata privrede Erhard Busek...

Predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije Ivan Gros izjavio je juče Tanjugu da u Austriji i Nemačkoj postoji interesovanje za ulazak na tržište Srbije, što treba iskoristiti.

On je, u izjavi Tanjugu pred današnju prezentaciju Senata privrede Srbije u Beogradu, kazao da sama činjenica da je u Srbiji aktivno više od 400 preduzeća iz Austrije i blizu 240 iz Nemačke jasno govori o zainteresovanosti tamošnjih privrednika.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image