• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić otvorio Sajam tekstila u Novom Pazaru

Izvor Tanjug

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je Sajam tekstila u Novom Pazaru na kojem učestvuje 36 izlagača iz Turske i Srbij.

On je ocenio da ova manifestacija otvara nove perspektive ne samo u tekstilnoj industriji, već i ekonomskim odnosima dve zemlje.

"Srbija mora da poveća ekonomsku razmenu sa Turskom na milijardu evra, i to jeste cilj koji je realan s obzirom da Srbija i Turska nisu iskoristile potencijale koje imaju da ta saradnja bude veća", rekao je Ljajić otvarajući treći međunarodni sajam "Balkan tekstil".

Prema njegovim rečima, Novi Pazar treba ponovo da postane tekstilni centar Srbije, jer ima kvalitetnu radnu snagu, koja je obučena, ali i tradiciju u protekliih 20 i više godina.

"Moramo ulagati u nove tehnologije, ali i sprečiti ilegalnu trgovinu", naglasio je i dodao da Srbija želi legalno tržište tekstila.

"Hoćemo da turske kompanije koje učestvuju na sajmu ne samo prodaju, već i otvore fabrike ovde i da im za to damo podsticaj", rekao je Ljajić, pozdravljajući vlasnika turske kompanije "Džinsi", koja je već otvorila veliki pogon u Leskovcu, a želi da uloži i u Novi Pazar.

Otvaranju sajma prisustvovao je i ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj, koji je kazao da je ta zemlja uvek želela i želi dobru saradnju sa Srbijom.

"Najvažnija je saradnja ekonomija i privreda i zato želimo da budete most saradnje sa turskom ekonomijom. Kao vaš prijatelj i predstavnik Turske želim da Novi Pazar ne bude samo sandžački, već evropski Novi Pazar", rekao je Bozaj.

Navodeći da je na sajmu prisutno tridesetak izlagača iz Turske, ambasador je ukazao da turske kompanije koje žele da investiraju odluku o tome donose na osnivu tri segmenta - to su sigurnost, finansije i mesto gde ulažu.

Ističući značaj održavanja ovakvog sajma u Novom Pazaru, jer se time pomaže domaćim privrednicima i proizvođačima tekstila, gradonačelnik Meho Mahmutović rekao je da će prioritet u tom regionu ubuduće biti ekonomija, ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.

Direktor turske komanije "Merdijen" Oguz Jalcin je kazao da je sajam prilika ne samo da se predstave proizvođači tekstila iz Turske, već i da se dovedu ljudi koji su potencijalni ulagači a koji će, kako se nada, naći interes da ulože u Srbiju u Novi Pazar.

Sajmovi su izuzetna prilika da tekstilci naprave iskorak kada je u pitanju proizvodnja tekstila i izvoz u zemlje EU", rekao je Jalcin, i pozvao srpske proizvođače da sarađuju sa firmama iz

Turske i tako otvore nova radna mesta.

Treći međunarodni sajam repromaterijala neophodnih za rad tekstilne i industrije nameštaja otvoren je u novopazarskoj dvorani Pendik.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

realnost

Novi Pazar ima tradiciju u tekstilnoj industriji dugu preko 50 godina jer su prve tekstilne fabrike,nekadasnji giganti,poput HkRaska,Trikotaza Raska,Konfekcija Raska,Vojin Popovic sagradjene I krenule sa radom jos dalekih pedesetih godina proslog veka.Svojim proizvodima osvojili su Evropsko,Azijsko I Africko trziste,iskolovale su na stotine kadrova tekstilne struke I drugih profila,sagradile brojne infrastrukturne objekte,kao I stambene objekte za svoje radnike.

special image