• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Industrijska proizvodnja porasla u januaru

Izvor Beta

Republički zavod za statistiku kaže da je industrijska proizvodnja u Srbiji u prvom mesecu ove godine bila je za 12,6 odsto veća od proseka 2013. godine. Prerađivači imaju rast, rudarstvo i energetika pad.

U januaru ove godine proizvodnja je bila veća za 3,8 odsto nego u istom mesecu 2013. godine.

Precizira se da je, posmatrano po sektorima, u januaru 2014. godine prerađivačka industrija imala porast od 7,3 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok je rudarstvo zabeležilo pad od 2,9 odsto, a snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija pad od 1,6 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji - po namenskim grupama, u januaru 2014. godine pokazuju da je proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, bila veća 9,6 odsto nego u januaru 2013. Proizvodnja energije je zabeležila porast od 5,2 odsto, dok je kod kapitalnih proizvoda zabelžen porast od 3,4 odsto,

U januaru je, dodaje se, pad zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, koji je 1,8 odsto bio manji nego u istom mesecu 2013. Kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju pad je bio 3,2 odsto, navodi se u saopstenju,

Obim industrijske proizvodnje u januaru 2014. godine, u odnosu na januar 2013. godine, beleži rast kod 14 oblasti, koji u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 44 odsto, dok je pad zabeležen u 15 oblasti.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u januaru 2014. godine imali su proizvodnja derivata nafte, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala, proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja motornih vozila i prikolica.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za januar 2014. u odnosu na decembar 2013. godine pokazuje da je za industriju – ukupno ostvaren rast industrijske proizvodnje od 1,6 odsto i da je prerađivačka industriju imala po rast od 5,7 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za januar 2014. godine, u odnosu na prosek 2013. godine, za industriju ukupno pokazuje da je ostvaren rast od 1,3 odsto, dok je kod prerađivačke industrije rast 2,7 odsto.

Proizvodnja malih preduzeća (broj zaposlenih manji od 50) koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u januaru 2014. godine, u odnosu na prosek 2013. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje manja je za 12,2 odsto, a kod pprerađivačke industrije manja za 21,5 odsto.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image