• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravo na odsustvo sa rada bez naknade

Zaposleni ima pravo i da odsustvuje sa rada bez naknade, u odredjenim slučajevima, po više osnova. Jedan od osnova je tzv. neplaćeno odsustvo.

Zaposleni ima pravo i da odsustvuje sa rada bez naknade, u odredjenim slučajevima, po više osnova. Jedan od osnova je tzv. neplaćeno odsustvo.

Zakonodavac ne utvrdjuje u kojim slučajevima zaposleni može da dobije neplaćeno odsustvo već je to prepušteno poslodavcu, navodi za list "Politika" mr Rada Bosanac.

Obično se opštim aktom reguliše u kojim slučajevima i koliko dana može da traje neplaćeno odsustvo.

Za vreme neplaćenog odsustva zaposleni ne dobija zaradu, a njegova prava i obaveze iz radnog odnosa miruju.

Ali, ugovorom o radu ili opštim aktom može da se predvidi da zaposlenom i za vreme neplaćenog odsustva u kraćem trajanju teče radni staž i da ostvaruje pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje na teret poslodavca, izuzev zarade koju ne prima jer je ne ostvaruje.

Zaposleni može da ostvari pravo na mirovanje prava i obaveza koje se stiču na radu i po osnovu rada u zakonom propisanim slučajevima.

To su: odlazak na odsluženje ili dosluženje vojnog roka, upućivanje na rad u inostranstvo, privremeno upućivanje na rad kod drugog poslodavca, izbor, odnosno imenovanja na funkciju i izdržavanje kazne zatvora, ili izrečene mere bezbednosti, vaspitne ili zaštitne mere, u trajanju od šest meseci.

Medjutim, i u ovom slučaju zakonodavac daje mogućnost da se opštim aktom ili ugovorom o radu ovo pitanje drugačije reguliše.

Po prestanku razloga za neplaćeno odsustvo ili mirovanje, zaposleni ima pravo da se u roku od 15 dana vrati na rad kod poslodavca.

Ono o čemu zaposleni moraju da vode računa jeste da se blagovremeno vrate ili da na vreme podnesu zahtev za produženje vremena za koje miruje radni odnos.

Na primer, kod upućivanja na rad u inostranstvo, s obzirom na to da poslodavac može da otkaže ugovor o radu u slučaju kada se zaposleni ne vrati na rad kod poslodavca u roku od 15 dana.

Problem može da nastane i prilikom privremenog upućivanja na rad kod drugog poslodavca, ukoliko su ostali nedovoljno regulisani odnosi izmedju samih poslodavaca, u smislu na čiji teret će biti isplaćivane zarade i naknade zarade zaposlenom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image