• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje korporativizacija EPS-a

Izvor Tanjug

Novi statut Elektroprivrede Srbije, koji je usvojila vlada, stupiće sutra na snagu. V.d. direktora se pohvalio i finansijskim rekordom EPS-a.

Za v.d. generalnog direktora EPS-a Aleksandra Obradovića "to je istorijski dan, jer će biti omogućen početak procesa korporativizacije tog javnog preduzeća".

Procenjene uštede kroz taj proces dostižu 36 miliona evra godišnje, odnosno 100.000 evra dnevno, rekao je Obradović, na konferenciji za novinare.

On je najavio da će danas predložiti nove osnivačke akte zavisnih privrednih društava EPS-a Nadzornom odboru kompanije. Obradović očekuje da Nadzorni odbor te akte usvoji u roku od 15 dana, i da potom vlada da "zeleno svetlo" za početak korporativizacije EPS-a.

EPS je spreman za prelazak iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo do kraja marta, kazao je, dodavši da je to pitanje, ipak, više za državu, koja je vlasnik preduzeća.

Kako je podsetio, vlada je još krajem 2012. godine odlučila da EPS mora da se promeni i reorganizuje, pa je prošlo gotovo godinu i po dana od kada su donete polazne osnove za taj proces.

Obradović je naglasio da će korporativizacija značiti uvođenje transparentnosti u način upravljanja tim sistemom, koji je sada, kako je rekao, "crna kutija". Prvi čovek EPS-a je poručio da će u preduzeće biti uvedena veoma jasna odgovornost i da će ona imati "ime i prezime".

Upravljačka struktura će biti piramidalna, a ceo sistem će morati da funckioniše po istim principima. Na pitanje novinara da li će to značiti otpuštanje radnika, Obradović je rekao da je još ranije ukazivao da je administracija u EPS-u preglomazna.

Ostvarili finansijski rekord

EPS je u 2013. godini ostvarila najbolje finansijske rezultate u poslednjih sedam godina i zabeležila profit od oko 19 milijardi dinara, izjavio je Obradović.

EPS je tako zauzeo drugo mesto u Srbiji po iznosu dobiti u 2013, odmah iza Naftne industrije Srbije (NIS).

Prihod od prodaje električne energije iznosio je 200 milijardi dinara, i najveći je prihod u istoriji tog preduzeća, kazao je on, predstavljajući rezultate poslovanja za prošlu godinu.

Novo poslovodstvo, kako je objasnio, uvelo je hitne krizne mere, te je uštedama i uspešnim poslovanjem umesto planirane 22 milijarde dinara gubitka u 2013. ostvaren dobitak i izbegnut bankrot.

Obradović je podsetio da je EPS u septembru 2012. dugovao 10 milijardi dinara za remonte, u novčanim tokovima je nedostajalo 40 milijardi dinara, a očekivani gubitak na kraju 2012. bio je 33 milijarde dinara.

Prihodi EPS-a u 2013. bili su za 12 odsto veći nego u 2012, a rashodi manji za 15 odsto, odnosno za 9,4 milijarde dinara u odnosu na 2012. godinu, dodao je.

On je istakao i da je EPS u 2013. godini proizveo rekordnih 37,4 milijarde kilovatčasova struje, što je za 2,9 milijardi kilovatčasova više nego u 2012. godini.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image