• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rat SAD-Rusija, ali ekonomski

Izvor MONDO/Agencije

Rusija zabranila uvoz svinjetine iz SAD i preti krahom američkoj ekonomiji, ako Moskvi budu uvedene sankcije.

Rusija od 10. marta ponovo uvodi zabranu za uvoz svinjskog mesa iz SAD, izjavio je danas portparol poljoprivredne inspekcije (Rošeljhoznadzor) Aleksej Aleksejenko.

Interfaks ukazuje da je ta vest stigla nekoliko sati nakon što je Pentagon objavio da obustavlja vojnu saradnju sa Rusijom zbog situacije u Ukrajini.

"Mi stavljamo ad akta donetu odluku (o slobodnom uvozu svinjetine), jer postojeći sistem isporuka ne garantuje bezbednost", rekao je Aleksejenko.

Rusija je zabranila uvoz snjinskog mesa u februaru 2013. godine zbog korišćenja raktopamina, a 24. februara 2014. godine ukinuta je ta zabrana.

Rast na berzi posle naglog pada

Rusko ministarstvo finansija obustavilo je danas kupovinu deviza na domaćem valutnom tržištu, izvestila je ruska novinska agencija Itar-tas. Indeksi Moskovske berze od jutros beleže rast vrednosti, posle jučerašnjeg pada od 10 odsto, što je bila reakcija na vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini. Glavni indeks Moskovske berze MICEX je rano jutros porastao 3,20 odsto, dok su drugi indeksi, poput RTS, porasli 3,30 odsto. Vrednost rublje je, takođe, blago porasla, nakon što je juče pala na rekordno nisku vrednost prema evru i dolaru, pa je tako jutros za jedan evro trebalo 49,90 rubalja, dok je dolar vredeo 36,29 rubalja.

Do uvođenja zabrane, SAD su bile najveći izvoznik mesa u Rusiju. Prema podacima federalne carinske službe, tokom 2012. godine SAD su isporučile Rusiji skoro 400.000 tona mesa i pernate živine u vrednosti od oko 18 milijardi dolara.

Savetnik Kremlja Sergej Glazijev, istovremeno, upozorio je da američkom finansijskom sistemu preti "krah" ukoliko Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije Moskvi zbog Ukrajine.

Ako se to desi Rusija bi mogla da smanji na nultu vrednost svoju ekonomsku zavisnost od SAD.

"Pronašli bismo način ne samo da svedemo svoju zavisnost od SAD na nulu, već i da se izvučemo iz tih sankcija sa većom koristi za sebe", kazao je Glazijev, a prenosi AFP.

"Pokušaj objavljivanja sankcija bi se završio krahom američkog finansijskog sistema, čime bi bila okončana i dominacija SAD u globalnom finansijskom sistemu", upozorio je ekonomski savetnik Kremlja.

On je, takođe, rekao da ukoliko Sjedinjene Američke Države nametnu sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Moskva bi mogla biti primorana da odbaci dolar kao rezervnu valutu za međunarodne transakcije i da odbije otplatu kredita američkim bankama.

Ovaj stručnjak, koga vlasti često koriste da iznese čvrste stavove, ali koji ne kreira politiku, dodao je da će, ukoliko Vašington zamrzne bankovne račune ruskim privrednicima i pojedincima, Moskva preporučiti svima koji poseduju američke obveznice da ih prodaju, preneo je Rojters.

Predsednik SAD Barak Obama poručio je juče Rusiji da stoji na pogrešnoj strani istorije kad je reč o Ukrajini, i da potezi Moskve predstavljaju kršenje međunarodnog prava.
Obama je novinarima rekao i da SAD razmatraju ekonomske i diplomatske mogućnosti za izolovanje Rusije, prenele su agencije.

Gasprom ukida Ukrajini popust na gas

Ruska kompanija Gasprom odlučila je da od aprila Ukrajini ukine popust na cenu gasa, izjavio je danas izvršni direktor Gasproma, Aleksej Miler, posle sastanka sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

"U ovim uslovima, kada Ukrajina ne poštuje svoje obaveze niti dogovore koji su postignuti tokom potpisivanja amandmana na ugovor o smanjenju cene ruskog gasa, Gasprom je odlučio da od početka narednog meseca više ne primenjuje taj popust", izjavio je Miler, a prenela ruska novinska agencija Itar-tas.

"Odluka ruskog Gasproma da Ukrajini ukine popust na gas je potpuno zakonita", zaključio je ruski premijer Medvedev.

Medvedev je dodao da bi Rusija mogla da pozajmi Ukrajini između dve i tri milijarde dolara kako bi izmirila dug za gas.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola PFC Leskovac

@ Vujadin, hladni rat nikada ne prestaje. On i predhodi i nasleđuje oružani rat. Tako je bilo kroz istoriju. Međutim, kako ekonomija nikad nije bila na ovakvom stepenu razvoja ( ili oblika), posle hladnog ( ekonomskog) rata, ovog puta ?e apsolutno biti bespotrebno voditi oru?ani sukob, jer dr?ave jednostavno nikada nisu ovoliko zavisile od ekonomije kao sada. Sve ostalo bi bilo ravno apokalipsi.

Vujadin

@Nikola PFC Leskovac To si u pravu,ali ovo je sad otvorenog tipa.Cak se i preti sankcijama.Secate se sta je prethodilo prvom svetskom ratu,svinjski rat izmedju nas i Austro-Ugarske ako ne gresim.Ako dodje do oruzanog rata,sa ovim naoruzanjem,u pravu si,apokalipsa.

BoNG

e moji Ameri.. Ne pise vam se dobro. Okrenuce vam ledja ceo svet cim budete ekonomski pukli.

special image