• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Neće biti problema oko gradnje Južnog toka

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće biti problema oko gradnje gasovoda Južni tok kroz Srbiju, i da će država ispuniti sve svoje obaveze.

 Vučić: Neće biti problema oko gradnje Južnog toka Izvor: MONDO Sivački Goran

Izvor: MONDO Sivački Goran

"Neće biti nikakvih problema oko Južnog toka", rekao je Vučić u Ćupriji prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju za izgradnju fabrike za proizvodnju delova automobilske industrije "Traklajt".

Povodom izjave premijera Ivice Dačića da izgradnju Južnog toka kroz Srbiju odlaže problem obezbeđivanja državnih garancija, Vučić je rekao da je on veoma ozbiljan čovek i da se bavi ozbiljnim pitanjima.

"Država će ispuniti sve svoje obaveze, a to da li neko negde nekome od ministara nešto prebacuje, ja time neću da se bavim. Srbija je mnogo ozbiljnija država nego što bi neki koji u toj državi rade, želeli da postane", rekao je Vučić.

I ministar finansija Srbije Lazar Krstić koji učestvuje na biznis forumu na Kopaoniku, osvrnuo se na pitanje gradnje gasovoda Južni tok.

On je izjavio da će se za finansiranje srpskog dela gasovoda Južni tok sigurno naći rešenje koje je prihvatljivo i za srpsku i rusku stranu, ali nije precizirao na koji način.

Krstić je novinarima na Kopaonik biznis forumu rekao da postoje problemi, ali da će biti omogućeno da taj projekat od suštinskog zanačaja nastavi da funkcioniše.

"Južni tok je najvažniji strateški projekat za Srbiju, ne samo u ekonomskom već i u državno-bezbednosnom i geopolitičkom smislu, ali bez obzira na to moramo da budemo upoznati za finansijskom konstrukcijom i na koji način će se projekat otplaćivati", istakao je on.

Krstić je dodao da je to "ozbiljan novac" koji premašuje više od dve milijarde evra.

"Mora da postoji puna transparentnost i čist odnos - odakle će taj novac doći, ko će ga otplaćivati i koje se garancije za to mogu dati", rekao je on.

Krstić je rekao da su o projektu gasovoda Južni tok već vođeni razgovori na najvišem drzavnom nivou krajem decembra i da su nastavljeni u Sočiju, gde je na otvaranju Zimskih olimpijskih igara bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Gradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji odlaže to što nisu obezbeđene državne garancije za osnivački ulog Srbijagasa u preduzeću Južni tok Srbija. Reč je o garancijama za kredit od 75 miliona evra koje nisu data zbog restriktivne politike Ministarstva finansija.

Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državne kompanije Gasprom, vredan je više od 16 milijardi evra i dovešće ruski gas cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije i Mađarske do potrošača u jugoistočnoj i zapadnoj Evropi.

Gradnja deonice Južnog toka u Srbiji zvanično je počela 24. novembra 2013. i trebalo bi da bude završena za dve godine, čime će Srbija dobiti drugi pravac snabdevanja ruskim gasom. Trebalo je da se radovi intenziviraju u martu 2014.

Vrednost tog dela projekta je 1,9 milijardi evra, a realizuje ga preduzeće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasproma ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image