• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić pozvao premijera Kine da otvori most

Izvor Beta

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je pozvao premijera Kine Li Kećijang da do kraja godine svečano pusti u saobraćaj most Zemun - Borča u Beogradu, čiji je Kina glavni finansijer.

"Pozvao sam kineskog premijera da donese odluku da ovogodišnji sastanak premijera Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope bude u Beogradu do kraja godine i da tom prilikom kineski premijer svečano pusti u saobraćaj 'Kineski most'", rekao je Dačić u razgovoru za Kineski međunarodni radio.

Premijer Srbije je u intervjuu za taj radio govorio dokle se stiglo u pregovorima sa kineskim partnerima o izgradnji brze pruge kroz Srbiju, o značaju kineskih investicija u Srbiji i o predstojećim izborima, a kao najveće dostignuće sadašnje Vlade Srbije naveo je otvaranje pregovora za članstvo u EU.

"Odnosi sa Kinom za nas su od izuzetnog značaja, imamo i potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu, naše zemlje su prijateljske zemlje", kazao je Dačić.

On je rekao da je pre tri meseca u Bukureštu razgovarao sa premijerima Kine i Mađarske o rekonstrukciji i izgradnji novog koloseka železničke pruge od Budimpešte prema Srbiji, koja bi omogućila i velike brzine vozova u Srbiji.

"Postoji i projekat o izgradnji jednog dela puta na Koridoru 11", dodao je Dačić.

Prema njegovi rečima, Srbiji su najviše potrebna ulaganja u energetiku i infrastrukturu, kao i u poljoprivredu.

"Kineski premijer je rekao da Kina može da uveze gotovo sve što Srbija proizvede, i bilo je nekih razgovora na tu temu. Tu su i informacione tehnologije, telekomunikacije, automobilska industrija I druge. Mi i želimo da što više kineskih kompanija posluje u našoj zemlji", naveo je Dačić govoreći o mogućnostima saradnje sa Kinom.

Na pitanje zašto Srbija više od godin dana nema ambasadora u Kini, Dačić je kazao da je to pitanje kadrovske politike i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Sigurno da Kina predstavlja naš politički prioritet, zato i mislim da u što skorijem periodu to pitanje treba rešiti. Nije Kina jedina zemlja gde nemamo ambasadora. Nemamo ambasadora ni u Sjedinjenim Državama, kao ni u drugim zemljama. Smatram da će to nova Vlada već na početku mandata rešiti", rekao je Dačić.

Upitan šta bi članstvo Srbije u EU značilo Kini i odnosima dve zemlje, Dačić je rekao da Srbija želi da bude član EU, ali istovremeno želi dobre odnose i sa Kinom i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Kina i Rusija su naši tradicionalni prijatelji i članstvo Srbije može biti samo pozitivna činjenica u međusobnim odnosima. Uostalom, Evropska unija je i jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Kine", rekao je Dačić.

Na pitanje koliko mu znači kandidatura za Nobelovu nagradu za mir, Dačić je naveo da to nije imao na umu kada je učestvovao u dijalogu Beograda i Prištine pod pokriviteljstvom EU i da je briselski sporazum svakako značajan za stabilnost regiona, ali i za napredovanje Srbije ka EU.

"Za mene je sigurno velika čast što sam kandidat za Nobelovu nagradu, imajući u vidu da je to, posle dužeg niza godina, jedna lepa vest iz međunarodne zajednice, kad je reč o Srbiji. U svakom slučaju ja to nisam radio zbog Nobelove nagrade, ja sam to radio zbog Srbije", kazao je Dačić.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 16. marta, Dačić je rekao da parlament nije raspušten zbog loših rezultata, već zato što je Srpska napredna stranka smatrala da treba da dođe do novog legitimiteta za reforme i ono što će se dogoditi u naredne četiri godine.

"Nakon izbora, Vlada će biti formirana na osnovu trenutnog raspoloženja građana, što će svakako dovesti do većeg legitimiteta i Vlada će na taj način moći da preduzme smelije i hrabrije korake", naveo je Dačić.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MARINA

Most lepo je to,a što ti ne napraviš most do mog srca.U Nišu treba Policije,a Žitoradje se žali za struju,reši problem...Imaš 24h sata da odradiš taj posao...

special image