• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nećemo dozvoliti izvoz mineralnih resursa"

Izvor Beta

Ministar prirodnih resursa Milan Bačević izjavio je danas u Loznici da Srbija neće dopustiti izvoz jadarita i drugih plemenitih metala i minerala, već će rudarskim kompanijama postaviti uslov da ih prerađuju u Srbiji.

"Svim korisnicima ili eventualnim koncesorima postaviće se uslov da pre nego što krenu sa eksploatacijom ovde otvore rudnike i fabrike u kojima će prerađivati sirovine i zapošljavati naše ljude. Onda će se i lokalni i republički budžeti kvalitetnije puniti i drastično smanjiti broj nezaposlenih", rekao je Bačević novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Gradske uprave Loznice.

Govoreći o nalazištu rude jadarit u dolini reke Jadar u blizini Loznice, ministar je rekao da se na tom potezu nalazi veliko i dosta retko prirodno bogatstvo - litijum najboljeg kvaliteta.

On je naveo da su dosadašnji rezultati geoloških istraživanja, koja obavlja rudarska kompanija Rio tinto, vrlo ohrabrujući.

"Tamo postoje uslovi za otvaranje novih rudnika, od kojih bi lokalna samouprava imala 40 odsto ukupnih prihoda od rudne rente, što bi poboljšalo lokalni budžet", istakao je Bačević.

Bačević je najavio i formiranje mešovite Radne grupe za rešavanje problema u preduzeću Rudnici i topionica Zajača.

Nakon sastanka sa predstavnicima gradske vlasti i radnika Zajače, Bačević je rekao novinarima da je sve što se tiče nadležnosti njegovog ministarstva ispunjeno, a te nadležnosti se uglavnom svode
na uslove rada u rudniku koje kontroliše rudarska inspekcija.

"Problemi zaposlenih u Rudniku više su u ingerenciji drugih ministarstava - zdravlja, životne sredine, rada i socijalne politike, a mi jedino možemo da pomognemo posredovanjem", rekao je Bačević.

Predstavnik štrajkača Dejan Lazić izjavio je da je veći deo rudara i dalje u štrajku, izrazivši očekivanje da će se problemi u Zajači rešiti na najbolji način.

On je istakao da je firma u nezavidnu situaciju dovedena nesavesnim poslovanjem i poručio da rudari traže samo da se "zakoni ove države poštuju".

Zbog neizmirenih osam plata i doprinosa za zdravstveno osiguranje, radnici Zajače štrajkuju od 28. januara.

Potom su 6. februara nastavili protest ispred upravne zgrade u Loznici, 14. februra su protestovali ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, da bi sutradan počeli blokadu puta u centru sela.

Blokada i da dalje traje za sva vozila koja imaju veze sa proizvodnjom u topionici, dok svi drugi mogu slobodno da prolaze.

U međuvremenu su imali nekoliko razgovora sa vlasnikom preduzeća Miroslavom Bogićevićem, ali su dobili samo jednu platu.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan R

Odlično! Da ovo nije izjavio u izbornoj kampanji kada sve izjave puj pike ne važe, glasao bih za njega. Ovako...

special image