• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasprom: Južni tok u Srbiji gradi se po planu

Izvor Beta

Izgradnja gasovoda Južni tok u Srbiji napreduje po planu i ne očekuje se nikakvo kašnjenje, rečeno je danas agenciji Beta u Gaspromu.

"Sa sigurnošću možemo reći da Južni tok u Srbiji nije zaustavljen. Naprotiv, napreduje po planu i ne očekujemo nikakav uticaj na vremenski okvir projekta", istakli su u Gaspromu.

"Radimo prema ambicioznom vremenskom okviru i radovi su započeti kako na deonicama na moru, tako i na kopnu, uključujući i Srbiju", rekli su u Gasrpomu.

Prva isporuka gasa za Evropu, navodi se, planirana je za kraj decembra 2015. godine.

"Verujemo da će se i naši partneri na terenu takođe pridržavati rasporeda izgradnje. Drugačije nagoveštaje nismo dobili", rekli su u ruskoj državnoj kompaniji koja je inicijator i nosilac izgradnje tog međunarodnog gasovoda.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je 4. marta da izgradnju deonice gasovoda kroz Srbiju odlaže to što nisu obezbeđene državne garancije za osnivački ulog Srbijagasa u preduzeću Južni tok Srbija.

To su garancije za kredit od 75 miliona evra koje, kako su rekli u Ministarstvu energetike, nisu odobrene zbog restriktivne politike Ministarstva finansija.

Generalni direktor Srbijagasa je međutim rekao da se odustalo od uzimanja kredita od 75 miliona evra s državnim garancijama, te Srbijagas namerava da za svoj udeo u projektu uzme 270 miliona evra kredita od Gasproma, sa fiksnom kamatom od 4,25 odsto godišnje i rokom otplate od 15 godina.

Međunarodni gasovod Južni tok ruske državne kompanije Gasprom, trebalo bi da košta više od 16 milijardi evra. POlazio bi iz Rusije, kroz Crno more stizao do Bugarske i preko Srbije i Mađarske išao dalje ka Evropi.

Izgradnja deonice Južnog toka u Srbiji zvanično je počela 24. novembra 2013. i trebalo bi da bude završena za dve godine, čime će Srbija dobiti drugi cevovod za snabdevanja ruskim gasom. Vrednost tog dela projekta je 1,9 milijardi evra, a realizuje ga preduzeće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasproma ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

marijan

kako bih ja mogao da se zaposlim radim profesionalno celulozu, ostavicu svoju adresu za odgovor [email protected]

special image