• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cveta tekstilna proizvodnja u Pirotu

Izvor Tanjug

Pored jedne od najvećih konfekcija u Srbiji - "AHA Mura Prvi Maj", u Pirotu uspešno posluje još nekoliko tekstilnih kompanija koje kompletnu proizvodnju plasiraju na najzahtevnija tržišta Italije, Francuske, Nemačke i drugih zemalja EU.

Fabrika "Merkatus tekstil" uskoro će povećati broj radnika sa 130 na 180, a dnevno proizvodi 250 sakoa za italijansko tržište.

Tehnički direktor kompanije Staniša Stančev kazao je Tanjugu da ova kompanija, koja posluje u prostoru nekadašnje fabrike "Galanteks", i pored proširenja kapaciteta i upošljavanja novih radnika ne može da proizvede tražene količine sakoa zbog čega se iznajmljuju proizvodni kapaciteti drugih tekstilnih firmi kako bi se udovoljilo zahtevima brojnih inostranih kupaca.

"Trenutno u našim pogonima u Pirotu proizvodimo 250 odela dnevno za italijansko tržište. Takođe, preko nas se u 'Prvom maju' proizvodi dnevno 250 sakoa, jedna mala fabrika u Nišu proizvodi 180 i još jedan mali pogon u Velikoj Plani takođe oko 180 sakoa dnevno", navodi Stančev.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić, koji je obišao ovaj pogon, kaže da su ova i slične fabrike u gradu dokaz da tekstilna grana ovde ne samo da postoji, nego se i razvija, nakon dugo godina problema i stagnacije.

"Postoji nekoliko ovakvih firmi koje nisu male, mogu da se svrstaju u srednja preduzeća. Ovde 180 ljudi redovno prima zarade. Postoji nekoliko ovakvih manjih firmi koje rade za inostranstvo i sve imaju ozbiljne planove za širenje. Poboljšavaju platni bilans našeg regiona, jer su izvozno orijentisane", ističe on.

Kako dodaje, interesantno je da "Prvi maj" deo posla dobija preko ove firme.

"Sve ovo je dokaz da u Pirotu može da se radi kvalitetno, profitabilno i da može da se zaposli veliki broj ljudi", zaključio je Vasić nakon posete fabrici.

Po nekim nezvaničnim podacima tekstilni kompleks u Pirotu zapošljava preko 2.000 radnika.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image