• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pušten u rad dodatni agregat u Međuvršju

Izvor Tanjug

U Međuvršju je danas pušten u rad dodatni agregat Hidroelektrane "Elektromorava", koja je na taj način obelezila i 60 godina rada.

Prema rečima, v.d. direktora "Elektroprivrede Srbije" Aleksandra Obradovića, ovo je veoma važan projekat, a posebno zato što su na njemu radile velike firme.

"Elektroprivreda planira velike investicije i razvoj obnovljivih izvora energije", najavio je direktor EPS-a podsećajući da je u protekloj godini to preduzeće bilo jedno od najprofitabilnijih u zemlji.

Premijer Ivica Dačić je rekao tim povodom da je energetski sektor jedan od velikih razvojnih šansi za Srbiju.

"Privreda je osiromašena, nužni su nam investitori, a naš energetski sektor može da ima ulogu pokretača, zajedno sa drugim srodnim delatnostima".

Dačić je podsetio da je samo u Kostolac uloženo više od jedne milijarde dolara, naglašavajući važnost hidrolektrane u Međuvršju, koja, kako kaže, takođe ima energetsko opravdanje.

Premijer je mišljenja da je potrebno stvoriti pravne okvire, da bi se taj sektor još više podstakao, ističući da su domaći investitori izgradili taj agregat u Međuvršju.

"Moramo imati više poverenja u naše domaće firme. Ja i Vučić smo razgovarali o kreditima koje smo uzimali proteklih godina, dodajući da je 2008. godine zaduženost bila 29 odsto, a sada je prešla 60 odsto.

Dačić je rekao da je stopa rasta industrijske proizvodnje od 2000. godine do sada, manja od pet odsto, u odnosu na raniji period.

"Ne možemo se takmičiti sa nekim zemljama u kosmičkoj tehnologiji, ali u nekim granama poput poljoprivrede, energetike i autoindustrije možemo", istakao je Dačić.
Prema rečima direktora Drimsko-limskih elektrana Miodraga Čitakovića, ovaj agregat je dodatne snage 600 kilovata i proizvodiće 1,7 miliona kilovat sati električne energije.

"Da bi se iskoristio kapacitet Velike Morave u periodima malih dotoka, pre godinu i po dana pokrenut je ovaj projekat koji je danas svečano pušten u rad", naveo je Čitaković.

On je istakao da je uloga tog agregata da uzima deo vode iz akumulacije, kada su velike vode i da prave dodatne kilovate.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Aca Marković rekao je da je to preduzeće ostvarilo plan proizvodnje u prethodnoj godini i izvezlo 400 miliona kilovat sati struje.

"Imali smo rekordnu proizvodnju prošle godine u iznosu od 37 milijardi kilovat sati", rekao je Marković, dok je pomoćnik ministra za energetiku Dejan Trifunović rekao da Ministarstvo podržava takve projekte i da je Hidroelektrana "Elektromorava" primer domaćinskog ponašanja.

Trifunović je rekao da se danas na više od 100 lokacija grade male elektrane i da to nisu samo međunarodne obaveze, već i način da se uposle ljudi.

Cilj je, kako je rekao, da EPS bude regionalni lider u oblasti u kojoj posluje.

Privredno društvo Drinsko-limske hidroelektrane Bajina Bašta u sastavu ima devet hidroelektrana sa 22 agragata na prostoru čiji je poluprečnik 100 kilometara.

Proizvodnja električne energije iznosi blizu četiri milijarde kilovat časova na godišnjem nivou što predstavlja 33 odsto ukupne proizvodnje hidro električne energije, odnosno 10,4 procenta ukupne proizvodnje u sistemu EPS.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jedan od...

A što je bar 10 ljudi radilo na crno na postavljanju tog agregata, u državnoj firmi?

special image