• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rudarstvo i proizvodnja šansa za Kosjerić

Izvor Tanjug

Otvaranje rudnika u opštini Kosjerić, zašta su zainteresovani mnogi investitori, kao i proizvodnja kvalitetne vode za piće, mogu da pokrenu privredni razvoj Kosjerića i tog kraja, izjavio je ministar prirodnih resursa Milan Bačević.

On je rekao da su za istraživanje i eksplotaciju različitih, a posebno nemetaličnih sirovina, na području opštine Kosjerić zainteresovane mnoge kompanije, među kojima su Borovica, Putevi Užice, Interkop, Metalfer i druge.

Bačević je posle sastanka sa rukovodsetvom te opštine, naglasio da u Kosjeriću postoje posebne mogućnosti za eksploataciju krečnjaka, mermera, laporca, dijabaza, arhitektonskog kamena, ali i bakra i podzemnih voda.

Te podzemne vode su resurs budućnosti. Kosjerić ima izuzetnu šansu i potencijal za proizvodnju kvalitetne vode za pice, rekao je ministar Bačević. On je podsetio da je u toj opštini planirana izgradnja jedne fabrike za proizvodnju vode, čiju lokaciju je danas obišao.

Ministar je izrazio uverenje da će biti nastavljena geološka istraživanja na području te opštine, što zahteva rad od tri do četiri godine a već kako je rekao, pete godine, bi se moglo očekivati otvaranje rudnika..

"Optimista sam da će se to i desiti, i resorsno ministastvo će i u buduće podržavati dolazak investitora a posebno onih koji imaju nameru da u Srbiji otvore prerađivačke kapacitete, donesu nove tehnologije i zaposle ovdašnje stanovništvo", rekao je Bačević.

Govoreći o situaciji u opštini Kosjerić, Bačević je rekao da je to jedna od retkih opština u Srbiji, koja nije usvojila budžet za ovu godinu, što je kako je istakao ozbiljno upozorenje za Vladu.

On je istakao, da ga je opštinsko rukovodstvo upoznalo sa problemom neredovnih uplata naknada za rudnu rentu, pojedinih kompanija što je, kako je istakao, neophodno ispraviti.

Ministar je pohvalio ulaganje cementare Titan u projekte zaštite na radu, i zaštite životne sredine, istakavši da kada se dođe u tu cementaru koju je danas obišao, uopšte nemate osećaj da se radi o fabrici za proizvodnju cementa. Posebno je ukazao da je u toj fabrici prošlo čak 440 dana bez povreda na radu.

Cementara Titan je, kako je primetio, najznačajnija kompanija u Kosjeriću i tom kraju, ali ne može uvek da odgovori na svaki poziv opštine da pomogne zbog nedostatka novca u budžetu.

Posle razgovora sa menadžmentom cementare, Bačević je rekao, da vidi volju rukovodstva te fabrike da pomogne opštini Kosjerić, ali da mora da se pronađe odgovarajuća pravna forma, jer ta kompanija posluje tržišno.

U uslovima smanjenog posla, zbog ekonomske krize, za cementaru Titan bi dobro došlo veće angažovanje na izgradnji autoputa Požega - Boljare, a što bi doprinelo i većem punjenju lokalnog budžeta.

Bačević je napomenuo, da mu je danas u opštini Kosjerić rečeno, da je ugovor između opštine i cementare iz vremena privatizacije istekao, čime je značajno punjen opštinski budžet, i dodao da sada pokušava da se pronađe način da buduća saradnja opštine i cementare.

Većim angažovanjem cementare i povećanjem obima posla, stvoriće se uslovi i za veće zaposlenje radnika kojih je sada u cementari 300, rekao je Bačević.

Direktor cementare Titan Miroslav Gligorijević, rekao je da fabrika želi da podrži lokalnu zajednicu, ali da u postojećim privrednim okolnostima, ima malo prostora za pomoć. On je naveo da je u 2013. oj godini bio značajan pad potrošnje cementa u Srbiji, našta utiče postojeći smanjen obim posla u građevinskoj industriji.

Gligorijević je dodao da bi veće angažovanje cementare na izgradnji Koridora 10. i 11. bilo dobrodošlo, ali da ti poslovi nisu dovoljni da ublaže sve negativne posledice pada aktivnosti u drugim privrednim oblastima.

On je naveo, da je Titan u poslednjih dvanaest godina uložio 60 miliona evra u modernizaciju proizvodnje i 15 miliona evra u zaštitu životne sredine, istakavši da je time cementara Titan dostigla najbolje standarde u toj oblasti u Evropi.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image