• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlekari će plaćati naknade kao u EU

Izvor Tanjug

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić najavio je da će mlekari ubuduće plaćati naknade kao što to čine njihove kolege u EU.

Glamočić, koji je danas razgovarao sa predstavnicima mlekarske industrije, novinarima je rekao da su pravilnikom usklađene naknade što znači, da će mlekari u Srbiji ubuduće plaćati naknade kao i njihove kolege u Evropskoj Uniji.

Izmenjen je i pravilnik koji se odnosi na fitosanitarne uslove, koji je, takođe, stupio na snagu, dodao je ministar poljoprivrede.

Glamočić je napomenuo da je donet i Pravilnik koji predviđa najpre snižavanje alfatoksina u stočnoj hrani, a da se Pravilnik koji se odnosi na snižavanje aflatoksina u mleku očekuje idućeg meseca.

"Želimo da u sve što planiramo uključimo predstavnike mlekarske industrije, kako bi mogli da se prilagode i kako ne bi došlo do problema, i oni moraju biti aktivno uključeni u sve ono što planiramo", rekao je Glamočić.

On je naveo da će i u narednom periodu biti održavani sastanci sa njima, i podsetio, da je danas bilo reči i o uspostavljanju laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka polovinom ove godine.

Današnjem sastanku kako je rekao, prisustvovali su predstavnici svih mlekara, Asocijacije proizvođača mleka, kao i mlekare Imlek.

On je rekao da će krajem meseca u posetu Srbiji doći i generalni sekretar Mlekarske asocijacije Evrope.

Govoreći o potencijalima, on je rekao da bi samo jedna mlekara u Srbiji, 20.000 tona kajmaka mogla da izveze na strano tržište, što je ravno proizvodnji mleka od mesec i po do dva.

I u narednom periodu planirani su sastanci sa predstavncima mlekarske industrije kako bi se partnerski otklanjali eventualni problemi i nedoumice, kazao je Glamočić.

Predstavnik Mlekarske asocijacije i direktor Fabrike mleka u Leskovcu Gojko Ilić rekao je da je današnji sastanak pozitivan korak i da će pravilnikom kojiim je previđeno smanjenje naknada biti omogućeno da se troškovi mlekarske industrije prepolove.

Govoreći o smanjenju nivoa aflatoksina on je rekao da su otklonjeni svi problemi i da su mlekare za to spremne i da će nivo od 0,05 mikrograma po kilogramu svaka moći da ispuni.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenko

Znaci skuplje mleko.

FUTOZAN

Bravo Begecanu...

special image