• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mišković hektar plaćao samo 307 evra

Izvor mondo.rs

Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije započela je rasvetljavanje beskrupulozne pljačke državne imovine na teritoriji Vojvodine.

U Vojvodini su, kako pišu ''Novosti'', poljoprivredno zemljište za male pare pokupovali tajkuni, kriminalci i biznismeni sa sumnjivim poreklom novca.

Reč je o malverzacijama sa poljoprivrednim zemljištem koje je mahom bilo u državnoj i društvenoj svojini, a država i mali akcionari su, prema grubim procenama, izgubili najmanje 200.000 hektara kvalitetnih oranica, koje su prodate budzašto, pišu "Novosti".

Srbija je u ovim mahinacijama izgubila najmanje nekoliko stotina miliona evra, pišu "Novosti" navodeći da su postojala dva modela po kojima su privatizovana poljoprivredna preduzeća u Vojvodini - tenderom ili aukcijom, ali i namernim guranjem u stečaj.

U posed, zlata vredne zemlje, kako se navodi, došli su, pored ostalih, Miroslav Mišković, narko-bos Darko Šarić, Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, Anton Stanaj, Radovan Štrbac...

Prvi nalazi govore da je pljačka državne imovine bila planska i da se odvijala dugi niz godina uz pomoć najviših predstavnika vlasti.

Mišković je tako, kako se navodi, za ukupno 12,6 miliona evra dobio 41.561 hektar, 33 ara i 54 kvadrata najkvalitetnijeg obradivog zemljišta apatinskog "Jedinstva", zatim 16.183 kvadrata građevinskog zemljišta, ali i 82.653 kvadrata u objektima.

''Mišković je dobio i silose, farmu junadi, pogone za proizvodnju stočne hrane... i to sve za 12.600.000 evra'', objasnio je sagovornik ''Novosti''.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije su se, kako navode "Novosti" uhvatili nimalo lakog zadatka da raskrinkaju još jednu hobotnicu, ovog puta "zemljišne mafije".

Jedan od primera nezapamćene otimačine zemljišta je slučaj privatizacije Društvenog poljoprivrednog preduzeća "Jedinstvo" iz Apatina, koje je krajem 2005. godine kupila jedna od firmi Miroslava Miškovića "Delta M".

Za prodaju 70 procenata društvenog kapitala ovog preduzeća, Agencija za privatizaciju je bila raspisala tender - naveo je izvor "Novosti" blizak istrazi. Prema pisanju tog lista, sumnja se da su se kupci, kao i uslovi, znali unapred, odnosno da je ceo postupak bio namešten, jer, kako drugačije objasniti činjenicu da je hektar zemljišta, ne računajući pokretnu i nepokretnu imovinu, dat za 307 evra?!

Prema pisanju medija početkom 2011. godine, tadašnja Vlada Srbije dogovorila se sa Miškovićem da za svih "632 miliona evra" od prodaje "Maksija" kupi poljoprivredna dobra po Vojvodini, čija je "privatizacija propala''.

Navodno, radilo se o 14 kombinata, koji osim pratećih objekata poseduju više od 25.300 hektara obradive zemlje.

Većinu tih kombinata, za koje je bio zainteresovan navodno Mišković, svojevremeno je kupio Mile Jerković, pa ih posle izvesnog vremena izgubio, navode "Novosti".

Neki od njih našli su se u vlasništvu narko-bosa iz Pljevalja Darka Šarića, a pre njega i crnogorskog biznismena Antona Stanaja. Policija sve to sada istražuje.

Reč je o, kako se navodi, poljoprivrednim kombinatima "Jedinstvo" iz Gajdobre, "Poljoprivreda" iz Sente, "Agrobačka PKK" iz Bača, "Rudnik" iz Kovina, "7. Jul" iz Siriga, "Mala Bosna" iz Subotice, "Doža Đerđ" iz Bačke Topole, "Jadran" iz Nove Gajdobre, "Graničar DPP" iz Gakova, "Bačka" iz Sivca, "Aleksa Šantić" iz istoimenog mesta, "Mladi borac" iz Sonte... Pominjali su se i "Vršački vinogradi", kao i "Rasadnik" iz Kikinde.

Posebna priča kada je reč o privatizaciji vojvođanskih preduzeća, koja imaju velike obradive površine, jeste i slučaj "Zobnatice" kod Bačke Topole.

Ovo preduzeće, za razliku od "Jedinstva" iz Apatina, prodato je na aukciji. Prva aukcija je ubrzo poništena, i to 11. aprila 2008. Godine.

''Tada Agencija za privatizaciju menja uslove aukcijske prodaje i 16. decembra iste godine bukvalno poklanja "Zobnaticu" firmi DOO "Nju kompani'' iz Novog Beograda - navodi sagovornik iz istrage za ''Novosti".

Sumnja se da je ova aukcija bila unapred namenjena ovom kupcu, jer su uslovi tako promenjeni da su odgovarali samo njima. Naravno, tu je bio umešan i neko iz bivše vlasti, koji je imao uticaja na Agenciju, navodi sagovornik ''Novosti''.

"Zobnatica" je na prvoj aukciji bila prodata za 21 milion evra, a kada je poništena, "Nju kompani" je dobio vredno preduzeće za svega 1,8 miliona evropskih novčanica.

Država je, na ovaj način, oštećena za 20 miliona evra. Interesantno je da je država u to vreme bila više nego naklonjena kupcu, pa je čak i obavezno godišnje investiranje u osnovna sredstva, podelila na tri godine. I tu nije kraj.

Obavezno investiranje ubrzo preinačuje u obrtna sredstva, a kasnije je dozvolila i da se ništa od tih uslova ne ispunjava.

''Poljoprivredno dobro 'Zobnatica' raspolaže sa 242,5 hektara zemljišta, od čega je građevinsko zemljište na površini od 113,7 hektara, poljoprivredno zemljište 105,1 hektar, a šuma je na 23,7 hektara - objasnio je izvor "Novosti" blizak istrazi.

"Sve je to dato za bagatelu, praktično poklonjeno. Jer, pored zemljišta, "otišao" je i hotel "Jadran", ergela, konji... Danas je sve to gotovo propalo."

U sastavu "Jedinstva", navode ''Novosti'', nalazi se i veliki ribnjak dodajući da "Zobnatica" danas propada.

Mali akcionari su opljačkani, njihov udeo u preduzeću devalviran. Nekoliko puta su pisali Agenciji za privatizaciju da se raskine ugovor sa kupcem "Nju kompani", jer ne ispunjava uslove dogovorene kupoprodajom. Mali akcionari upozorili su policiju i tužilaštvo da je vrlo sumnjivo vlasništvo ove novobeogradske firme.

Policija sada istražuje sumnje da li su "Zobnaticu" praktično kupili Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana i Šarićeva desna ruka, Nebojša Jestrović, jedan od optuženih za pranje para pljevaljskom narko-bosu, Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, optužen za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, Milomir Joksimović zvani Miša Omega i bivši direktor Andrija Raičević.

Prema pisanju ''Novosti''," Jedinstvo" iz Apatina, 2005. kupila je jedna od firmi "Delta M".

U dopisu upućenom MUP-u i Tužilaštvu za organizovani kriminal navodi se da je poreklo kupca sumnjivo, da je osnivačka firma iz Liberije u Zapadnoj Africi, a suvlasnici iz Srbije su Milorad Miško Stevović i neke firme iza kojih se, navodno, kriju određeni kriminalni klanovi, pišu "Novosti".

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zonsa

Ajmo ovako,ivo sanader je optuzen pa i osudjen.E ako je to zaista tako i ta zemlja ako kosta vise nego za koju je prodata ,onda misko i ostali koji su umesani u zatvor i to je to,narad zadovoljan.A ovo,ovaj je uradio to,onaj ono,bez sdokaza se prica dan,nedelju,mesec dana i nikom nista...

Vojvodjanin

E sad ih udariti po dzepovima...ostaviti ih bez icega...jer ih to najvise boli...

007

U ovoj drzavi je korumpirano SWE.UHAPSITI političare koji su mu omogucili pljačku.

special image