• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranke ignorišu ekonomski upitnik NALED-a

Izvor Fonet

Na upitnik Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj o potezima koje nameravaju da povuku kako bi pokrenuli ekonomiju odgovorile samo LDP, NDS, Pokret Dveri i URS.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je danas da su samo četiri stranke pokazale dovoljno poštovanja za privredu i glasače i odgovorile na upitnik NALED-a o konkretnim ekonomskim potezima koje će povući u osam ključnih oblasti za unapređenje poslovnog ambijenta i stvaranje uslova za brži ekonomski razvoj Srbije.

Grupa građana "Dosta je bilo" (bivšeg ministra Saše Radulovića) dostavila je delimično popunjen upitnik.

Postavlja se pitanje kome stranke u Srbiji polažu račun ako ne građanima i privredi i na osnovu čega većina birača donosi odluku ako najveći broj stranaka nije spreman da javnosti predoči plan rada za unapređenje privrednog ambijenta od koga zavise nova radna mesta i investicije, saopštio je NALED.

Odgovore nisu dali Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Socijademokratska partija Srbije, Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Pokreta ujedinjenih penzionera Srbije, Nova Srbija, Jedinstvena Srbija, Srpska radikalna stranka i Srpski pokret obnove.

Zabrinjava činjenica, navodi se u saopšetnju, da su konkretna rešenja poslale samo stranke koje se, prema istraživanjima, bore za prelazak cenzusa ili imaju podršku manje od 10 odsto birača.

Najveće partije, napominje se, od kojih se očekuje da će sigurno ući u parlament, naročito u Vladu, i biti odgovorne za kreiranje najvažnijih ekonomskih zakona izbegle su da odgovore na ključna pitanja koja bi trebalo da pruže neophodnu predvidivost ambijenta za život i poslovanje.

NALED je poslao strankama upitnik jer tokom predizborne kampanje parole poput reformi, privlačenja investicija i otvaranja radnih mesta nisu pratile informacije na koji način će ti ciljevi biti ostvareni.

Stranke koje su dale odgovor slažu se da su prvi prioriteti nove vlade suzbijanje sive ekonomije, reforma inspekcija i reforma radnog zakonodavstva.

Potom sledi ubrzavanje procesa izdavanja građevinskih dozvola i veća transparentnost donošenja propisa i predvidivost regulatornog okvira.

Što se tiče radnog zakonodavstva, sve analizirane stranke se u principu slažu da treba uvesti pravičnost kod isplate otpremnina i produžiti ugovor na određeno.

NDS ima nešto naglašeniju socijalnu komponentu i zaštitu stečenih prava radnika, a Dveri ovaj problem posmatraju najdugoročnije i u kontekstu opšteg privrednog oporavka, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image