• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Računi građana, formalno, ne mogu biti u blokadi

Izvor Tanjug

Računi pravnih lica mogu biti u blokadi, ali ne i računi građana, jer kada oni prekorače iznos dozvoljenog minusa banka im uskrati dalje zaduživanje, kađe generalni sekretar UBS Veroljub Dugalić.

"Račun građanina nije u blokadi, i to je neprecizna formulacija koja onda stvara zabunu u javnosti", objasnio je Dugalić komentarišući napise u štampi da je "u blokadi preko 255.000 računa građana".

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije je rekao da građani mogu imati probleme ako prekorače iznos dozvoljenog minusa i ukoliko koriste čekove u većoj meri od onoga što je dozvoljeno, i tada im banka uskraćuje mogućnost daljeg zaduživanja.

"Recimo, banka može da im smanji broj čekova koje građani mogu da dobijaju ili im potpuno uskrati mogućnost dobijanja novih čekova, zato što su preterali sa korisćenjem u prethodnom periodu ili, recimo, ako je korišćenje tog dozvoljenog ili nedozvoljenog minusa u nekom dužem periodu, pa su docnje malo veće. Ali, nije račun građana u blokadi. Dakle, to nije dobra formulacija", prokomentarisao je generalni sekretar UBS.

Dugalić je naveo da u Kreditnom birou postoji evidencija od oko 6,5 miliona tekućih računa u Srbiji, a dozvoljeni i nedozvoljeni minus koristi oko 255.000 građana na svojim računima, pri čemu je ukupan iznos odobrenog minusa je oko 47 milijardi dinara, a iskorisćeno je nešto manje od polovine.

"Dakle, to još uvek nije alarmantno, i zbog toga ti tekstovi o blokadi računa građana stvaraju veliko nezadovoljstvo i nesigurnost u javnosti i mislim da to nije dobar pristup", poručio je Dugalić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image