• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Staroplaninski med i ove godine u Nemačkoj

Izvor Tanjug

Pčelari iz Pirota, okupljeni u Udruženje pčelara "Stara planina", ove godine će na zahtevno nemačko tržište izvesti između 10 i 15 tona prvoklasnog bagremovog meda po ceni od 3,7 evra po kilogramu.

Kako je Tanjugu danas izjavila predsednica Udruženja pčelara "Stara planina" Ljiljana Pejčić, Nemcima je najinteresantniji bagremov med.

"Bagremov med sa Stare planine je malo lakši u odnosu na livadski, koji je izuzetno kvalitetan, pre svega zbog ogromnog broja vrsta lekovitog bilja na Staroj planini", kaže Pejčić.

Po njenim rečima, zahvaljujući brojnim olakšicama od strane države, ali i dobroj saradnji sa lokalnom samoupravom, u Pirotu se sve veći broj mladih ljudi opredeljuje za bavljenje pčelarstvom.

"Naše udruženje ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom a od ove godine i Ministarstvo poljoprivrede je donelo nove uredbe na osnovu kojih su povećane subvencije za pčelarstvo, a doneta je i uredba koja omogućava pčelarima da od države dobiju povraćaj čak polovine sredstava investiranih u nabavku nove opreme, što je odlična vest za sve koji se bave pčelarstvom", ističe ona.

Pejčićeva se, inače, i sama bavi pčelarstvom i zajedno sa suprugom drži oko 200 košnica uglavnom na Staroj planini, u okolini sela Gostuša.

Prošle godine pirotski pčelari iz drugog udruženja uspeli su da na tržište Italije takođe izvezu preko 25 tona bagremovog meda.

Poljoprivredno gazdinstvo Pejčić iz Gostuše dobitnik je i nagrade Robna marka iz Srbije na poslednjem Sajmu etno-hrane i pića koji je održan u Beogradu.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Plavusica

Je l' vazno za koliko ce oni to da prodaju? Konacno da izvezemo i mi nesto dobro. Proizvodnja i izvoz, savrsena kombinacija.

AirFrance

Oni ce da prodaju po 10€ i ne radeći inkasirati lovu

special image