• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvaranje vrtića u firmama

Nacrt strategije podsticanja radjanju u Srbiji predvidja otvaranje vrtića u firmama, kako bi se uskladili rad i roditeljstvo.

Nacrt strategije podsticanja radjanju u Srbiji predvidja otvaranje vrtića u firmama, kako bi se uskladili rad i roditeljstvo.

Beogradski sekretarijat za socijalnu zastitu već nudi pomoć kompanijama koji žele da realizuju tu ideju koja bi, prema strategiji, trebalo da zaživi do 2010. godine.

U preduzeću "Metalac" u Gornjem Milanovcu radi oko 1.200 ljudi, i ako bi ta kompanija otvorila vrtić u njemu bi moglo da boravi 235 predškolaca čiji su roditelji zaposleni u tom preduzeću.

Generalni direktor tog preduzeća Petrašin Jakovljević izjavio je za Betu da "Metalac" već ima posebne stimulacije za podsticanje radjanja, a spreman je i da otvori obdanište.

"Osnovali smo fond iz koga pomažemo roditeljima, a u prvom polugodju ove godine imali smo 18 beba, što je za sedam više nego u prethodnoj i ako se bude povećavao taj broj, u krugu preduzeća imaćemo i obdanište", kazao je Jakovljević.

Svaki radnik "Metalca" za prvo dete dobija 500 evra, za drugo je predvidjen iznos od 1.000, treće 2.000, a za četvrto i svako sledeće 4.000 evra.

Gradski sekretar za socijalnu i dečiju zaštitu Ljiljna Jovčić ocenila je da bi otvaranje vrtića u okviru preduzeća u Beogradu bilo izuzetno korisno.

Kako je navela, poslodavcima je već ponudjena pomoć grada u realizaciji takve ideje.

"Ona preduzeća koja imaju sredstva i žele da izgrade vrtiće to mogu da urade u saradnji sa gradom Beogradom, a njihovi vrtići mogli bi da postanu sastavni deo mreže već postojećih beogradskih obdaništa", kazala je ona.

Inače, Nacrt strategije za podsticaj radjanja predvidja, kao mere uskladjivanja rada i roditeljstva, i veće angažovanje škola kao i podršku roditeljima dece sa invaliditetom i dece ometene u razvoju.

Do 2008. godine planira se uvodjenje fleksibilnog, produženog, radnog vremena, servisa za čuvanje dece u večernjim satima i vikendom, a kao vid pomoći za zaposlene roditelje čija deca idu u osnovnu školu, predvidja se uspostavljanje celodnevnog boravka dece tokom osmogodišnjeg obrazovanja.

Strategijom se već do kraja ove godine želi postići i uključivanje dece sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kao i onih iz marginalnih grupa u sistem redovnih obrazovno-vaspitnih ustanova.

Na lokalnom nivou predvidja se pomoć i za roditelje koji imaju decu sa smatnjama u razvoju.

Reč je o pomoći personalnih asistenata, uvodjenje dnevnih boravaka uz mogućnost kratkotrajnog smeštaja te dece, kao i prevoz do predškolskih ustanova, odnosno, škola.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image