• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta da uradimo u ekonomiji EU će nam reći u maju

Izvor Beta

Evropska unija će u maju uputiti specifične ekonomske preporuke Srbiji u skladu s novim pristupom proširenju u kome je težište na ekonomskoj pripremi zemlje za članstvo.

Kao je rekao šef sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Freik Janmat, još rano reći kakve će biti te preporuke, ali je dodao da se može pretpostaviti da će se odnositi na tržište rada zbog visoke stope nezaposlenosti ili na javna preduzeća kao opterećenje za budžet i konkurenciju.

Ukazao je i na značaj fiskalne situacije u Srbiji, "s obzirom da je planirani budžetski deficit 7,1 odsto, a javni dug raste".

"Moramo videti šta će biti u maju. Evropska komisija još priprema te preporuke, a onda treba da ih razmotre naše članice, odnosno ministri finansija članica EU", rekao je Janmat.

On je dodao da će se preporuke ubuduće izrađivati na osnovu nacionalnih programa ekonomskih reformi koje će zemlje Zapadnog Balkana dostavljati Evropskoj komisiji svake godine.

Janmat je rekao da se prve specifične preporuke mogu očekivati u maju ove godine, s obzirom da zemlje kandidati već dostavljaju u januaru program ekonomskih prioriteta koji će se od 2015. zvati nacionalnim programom ekonomskih reformi.

Preporuke će se sprovoditi u narednih godinu do dve godine kako se ne bi odugovlačilo sa njihovom primenom.

Janmat je rekao i da će zemlje kandidati dostavljati i akcioni plan za upravljanje javnim finansijama koji će se odnositi na pitanja budžetiranja i ubiranja poreza.

Naveo je da je pored podrške izgradnji kapaciteta u višegodišnjem budžetu EU 2014-202. predviđena i budžetska podrška, za koju će ključan biti taj akcioni plan.

"Preduslov za budžetsku podršku biće izrada akcionog plana o upravljanju javnim finansijama. Mislim da će biti potrebno vreme za njegovu pripremu i ne vidim mogućnost da budžetske podrške bude već ove godine. Najranije bi to moglo da bude sledeće godine", rekao je Janmat.

Istakao je da novi pristup u politici proširenja sa težištem na ekonomiji, koji je predstavljen prošle godine, treba da omogući veću interakciju zemalja u procesu pristupanja i EU u usklađivanju u oblasti ekonomije i pruži konkretnije smernice zemljama u pristupanju.

Zemlje kandidati će svake druge godine dostavljati i program za konkurentnost i rast sa težištem na sektorima bitnim za podsticanje konkurentnosti privrede i rast, a prve programe bi trebalo da dostave sledeće godine, dodao je Janmat.

Evropska komisija će zatim u godišnjem izveštaju o napretku zemlje, koji će objaviti na jesen 2015. godine, izneti ocenu tog programa sa preporukama.

Janmat je rekao i da će EU sarađivati sa međunarodnim finansijskim institucijama, poput Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodnog monetarnog fonda u podsticanju ekonomskog razvoja u Srbiji.

On je rekao da EU generalno podržava sklapanje aranžmana sa MMF-om, ocenivši da takvi aranžmani daju "uporište" i šalju pozitivan siganl investitorima.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Antiglobalista

Ako potraje do maja EU, satanisticka organizacija savremdnog svetskog poretka, reci ce nam kako da srpsko drustvo prikupi kajmak kojim ce Veliki brat doruckovati za jedno jutro.

special image