• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BDP 2013. porastao 2,5 odsto

Izvor Tanjug

Vrednost bruto-domaćeg prozvoda (BDP) Srbije je 2013. godine, izražena u stalnim cenama, bila za 2,5 odsto veća nego godinu dana ranije.

Kako je objavio danas Republički zavod za statistiku (RZS), posmatrano po kvartalima, 2013. godine realan rast BDP u odnosu na isti period prethodne godine bio je u prvom kvartalu tri odsto, u drugom pola procenta, u trećem 3,8 odstu i u četvrtom kvartalu 2,7 odsto.

Po podacima RZS, desezonirana serija podataka pokazuje pad BDP u četvrtom kvartalu 2013. godine od jedan u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u poslednjem kvartalu 2013. godine u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast BDP zabeležen je u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom, od 6,8 odsto, u informisanju i komunikacijama od 6,4 odsto, u saobraćaja, od 4,1 odsto i u rudarstvu - 3,9 odsto.

Značajan pad bruto dodate vrednosti, kako navodi RZS, zabeležen je u građevinarstvu, gde je iznosio 17,3 odsto, kao i i sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja, sa padom od 3,1 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP, u četvrtom kvartalu 2013. godine u odnosu na isti period prethodne godine svi agregati, osim bruto investicija u osnovne fondove, pokazuju realan rast.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su porasli za 0,2 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,9 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države od jedan odsto, 1,0%, izvoz robe i usluga 16,7 odsto i uvoz robe i usluga 4,6 odsto.

Bruto investicije u osnovne fondove pokazuju realan pad od 4,9 odsto, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image