• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Češke kompanije mogu da doprinesu razvoju Srbije

Izvor Tanjug

Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je danas u Privrednoj komori Srbije da češke kompanije mogu da doprinesu razvoju srpske privrede i pomognu poboljšanju života u Srbiji.

Cilj Češke je da pravi dugotrajne projekte i to je za nas od najvećeg značaja", rekao je Zeman, obraćajući se učesnicima Poslovnog foruma Srbija - Češka u Privrednoj komori Srbije (PKS).

On je naveo da su preduzetnici ti koji mogu da reše aktuelnu socijalnu i ekonomsku krizu u svetu i podsetio na iskustvo čeških kompanija u izgradnji termoelektrana, autoputeva i železnica.

Zeman je podsetio da je prilikom jučerašnjeg sastanka s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem saznao da je nezaposlenost u Srbiji 26 odsto i napomenuo da, u tom smislu, češke investicije u Srbiji imaju veći značaj.

"Nezaposlenost nije samo ekonomski problem, već to znači da je čovek izgubio i ljudsko dostojanstvo kada ostane bez posla", ocenio je on.

Zeman je izrazio nadu da će, kada narednom prilikom neko iz češke delegacije bude dolazio u Srbiju, moći da se uveri da su češka preduzeća dala svoj doprinos da život "u ovoj divnoj zemlji" bude poboljšan.

Predsednik Češke je najavio i da će posle foruma u PKS posetiti češku kompaniju Mitas (nekadašnju Rumaguma) u Rumi, koja zapošljava 500 radnika, ima redovne porudžbine i radi u tri smene.

"Postoje tri glavna principa u životu, a to je da čovek da mora da napravi kuću, da za svog života posadi drvo i ima potomstvo", slikovito je objasnio češki predsednik i dodao da je "on svoje zadatke ispunio" jer je nedavno posadio drvo sekvoje u dvorištu predsedničke palate u Pragu, čiji je životni vek i do 2000 godina.

Zeman je rekao da, stoga, ima poruku za političare da "treba da brinu o dugoročnim projektima koje će i njih same da nadžive".

"Cilj nam je da ne budemo potrošačko društvo, već društvo koje radi i stvara rezultate", poručio je češki predsednik.

Srpsko-češki poslovni forum otvorio je predsednik PKS Željko Sertić.

Forum je organizovan u okviru zvanične posete češke državno - privredne delegacije Srbiji, koju predvodi predsednik Zeman.

Privredni deo delegacije čini oko 50 kompanija iz energetike, građevinarstva, mašinske i elektro industrije, IT, farmacije, poljoprivrede, trgovine i usluga, kao i predstavnici instituta i univerziteta, koje su zainteresovane da sarađuju sa firmama iz Srbije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image