• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosečna plata u Hrvatskoj 670 evra

Prosečna neto zarada u Hrvatskoj, isplaćena u maju ove godine, iznosila je 4.875 kuna (oko 670 evra), što znači da su plate nominalno porasle za 2,6 odsto, a realno za 2,1 odsto u odnosu na april i nominalno za četiri odsto, a realno za 1,8 odsto u odnosu na maj prošle godine, saopštio je hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS).

Prosečna neto zarada u Hrvatskoj, isplaćena u maju ove godine, iznosila je 4.875 kuna (oko 670 evra), što znači da su plate nominalno porasle za 2,6 odsto, a realno za 2,1 odsto u odnosu na april.

Zarade su nominalno porasle za četiri odsto, a realno za 1,8 odsto u odnosu na maj prošle godine, saopštio je hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS).

Za period od januara do maja, prosečna mesečna plata po zaposlenom iznosila je 4.761 kunu, što je nominalno za 5,1 odsto, a realno za 3,2 odsto više u odnosu na isti period 2006.

DZS je takodje objavio da je u junu zabeležen porast zaposlenosti za jedan odsto u odnosu na prethodni mesec, pa je u Hrvatskoj bilo ukupno 1.498.892 zaposlenih, što je za 14.370 više nego u maju.

Zaposlenih u pravnim licima bilo je 1.188.468, što je 0,8 odsto više nego u maju, dok je u zanatima i slobodnim profesijama radilo 269.468 zaposlenih, što je u odnosu na maj povećanje za 1,9 odsto. Osiguranih poljoprivrednika je u junu bilo 40.956 ili 0,8 odsto manje nego u maju.

Ekonomski institut u Zagrebu je procenio da se, posle snažnog rasta bruto društevenog proizvoda (BDP) od sedam odsto u prvom kvartalu ove godine, očekuje se postupeno ublažavanje tog trenda, pa bi BDP za ovu godinu rastao za 5,3, a u narednoj za 4,4 odsto.

Prema prognozi instituta, lična potrošnja će ostati relativno snažna, investicije će usporiti rast, a izvoz ojačati.

Očekuje se zadržavanje pozitivnih trendova na tržištu rada, pad stope nezaposlenosti i postepen rast plata, dok će stopa inflacije blago porasti s 2,5 odsto u ovoj na 2,8 odsto u 2008.

U Ekonomskom institutu ističu da se glavni rizici za privredni sektor odnose na relativno snažnu neravnotežu u razmeni s inostranstvom i fiskalnu ekspanziju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image