• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NALED će za Evropsku komisiju "kontrolisati" Vladu

Izvor Tanjug

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) će se uključiti u pregovore Srbije o članstvu u EU tako što će nadgledati usklađivanje zakonodavstva i o tome redovno izveštavati Evropsku komisiju.

Na danas održanoj Osmoj godišnjoj skupštini NALED-a u Beogradu zaključeno je da će Alijansa kvartalno direktno izveštavati Brisel, Delegaciju EU i Kancelariju za evropske integracije o progresu Srbije po pitanju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja u skladu sa evropskim direktivama.

NALED će ponuditi i podršku državnim institucijama i konkretna rešenja kako bi brojni regulatorni zahtevi postavljeni pred Srbiju bili što brže i kvalitetnije ispunjeni, na dobrobit građana i privrede, rekao je predsednik Upravnog odbora NALED-a, Vladan Atanasijević.

Radi ostvarenja ovih ciljeva NALED će, kako je kazao Atanasijević, uputiti preporuku novoj vladi Srbije o sedam ključnih reformi, neophodnih za izgradnju dobrog poslovnog okruženja i podsticanje ekonomskog rasta.

Unapređenje sistemskih propisa, pre svega kroz izmene radnog zakonodavstva i poreskog opterećenja zarada, unapređenje izdavanja građevinskih dozvola, suzbijanje sive ekonomije i pojednostavljivanje poreske administracije, prva su grupa na listi reformi.

Sledi neophodnost kvalitetnog donošenja i primene i zakona i podžakonskih akata.

Atanasijević je naveo da od buduće vlade očekuje da omogući privredi učešće u svim fazama izrade propisa u radnim telima izvršne vlasti, kako bi privreda dobila prostor da bude predlagač novih ili izmena postojećih zakona.

Predvidivost u procesu donošenja regulative, objavljivanjem godišnjeg plana usvajanja zakona i manjim brojem onih koji se donose po hitnoj proceduri, morala bi da ide "rame uz rame" sa  pojednostavljivanjem postojećih birokratskih procedura, uz značajno veću primenu e-uprave.

Kako je naveo Atanasijević, transparentna fiskalna politika i politika državne pomoći takođe su važni u procesu usklađivanja propisa sa evropskim direktivama. To znači i da je potrebno jednako tretirati strane i domaće kompanije u ovoj oblasti, ali i sprečiti pojavu novih parafiskalnih nameta i retroaktivnu primenu propisa.

Na kraju, neophodno je obezbediti i veći uticaj lokalnih samouprava na republičke institucije i javna preduzeća, između ostalog i usvajanjem zakona o investicijama koji bi omogućio gradovima i opštinama da same definišu politiku promocije investicija i preusmaravanje braunfild lokacija na lokalni nivo.

Atanasijević je naveo da će NALED ove godine nastaviti rad na usvajanju propisa koji će onemogućiti nekontrolisano gomilanje novih nameta privredi. Kako je dodao, privreda u ovom trenutku plaća 384 neporeska nameta, od čega je više od 270 parafiskalnih.

Prema njegovim rečima, za NALED-om je veoma uspešna godina, broj članova tog najvećeg javno-privatnog udruženja u Srbiji približava se broju 200 i trenutno iznosi 191.

Na svečanosti su uručene i NALED-ove "strele" zaslužnim partnerima - misiji Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji i Otvorenom regionalnom fondu za jugoistočnu Evropu za unapređenje opštinskih usluga pri Nemačkoj organizaciji za tehničku saradnju (GIZ).

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image