• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grad Beograd od danas može da trguje zemljištem

Izvor MONDO/Agencije

Privremeni organ grada Beograda na današnjoj sednici usvojio je Odluku o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini grada Beograda, odnosno na kojima grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja.

 Grad Beograd od danas može da trguje nepokretnostima Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Na osnovu ove odluke grad Beograd će ubuduće pribavljati u javnu svojinu i otuđivati iz javne svojine grada objekte na osnovu tržišne vrednosti koju će utvrđivati Uprava javnih prihoda grada Beograda.

"To znači da će grad Beograd ubuduće moći da prodaje gradsko građevinsko zemljište, stanove kao i druge objekte koje ima u vlasništvu, a koji nisu neophodni za funkcionisanje grada", navodi se u saopštenju Privremenog organa Beograda.

Iako je Republika Srbija još 2009. godine omogućila otuđenje građevinskog zemljišta, grad Beograd je do sada zemljište davao investitorima na zakup od 99 godina.

"Donošenje ove odluke pospešiće investiranje u Beogradu jer će sada investitori biti vlasnici zemlje, a samim tim će lakše dobijati novac od banaka za izgradnju objekata", stoji u saopštenju.

Dodali su da će Grad sada biti u prilici da kupuje građevinsko zemljište i tako investitorima nudi atraktivnije lokacije za stambenu i poslovnu izgradnju ili investiranje u privredi.

Kada su u pitanju stanovi, grad Beograd će sada po tržišnoj ceni ponuditi na prodaju stanove koje ima u vlasništvu.

Odlukom je precizirano da je moguće da fizičkim licima koja se nalaze u gradskim stanovima na osnovu spornog pravnog osnova (potvrda državnih institucija ili lokalnih samouprava), ponudi otkup stanova u kojima žive po tržišnoj ceni.

Sva sredstva koja grad Beograd dobije prodajom građevinskog zemljišta, stanova i drugih objekata predstavljaju prihod budžeta grada Beograda, a u narednom periodu, Skupština grada će kroz posebnu organizacionu jedinicu prvi put popisati svu imovinu grada Beograda.

RAZREŠEN DUŽNOSTI DIREKTOR VETERINARSKE USTANOVE

Privremeni organ grada Beograda danas je razrešio dužnosti direktora Veterinarske ustanove Beograd Bratislava Stankovića i postavio za vršioca dužnosti Budimira Grubića.

Kako je navedeno u saopštenju, na lični zahtev razrešena je dužnosti i direktorka Doma zdravlja Vračar Snežana Stevanović i za vršioca dužnosti postavljen je Dragan Dišić.

Privremeni organ odlučio je i da ne prihvati predloge komisija po konkursima za izbor direktora javnih gradskih preduzeća, koji je raspisan 28. juna 2013. godine.

"Privremeni organ grada Beograda nije želeo da donosi konačnu odluku o rezultatima konkursa koji je raspisala raspuštena Skupština grada i tako donosi odluku o tome ko će u narednom četvorogodišnjem mandatu upravljati javnim preduzećima čiji je osnivač grad Beograd", navodi se u saopštenju.

Dodaje se, da je Privremeni organ sva razrešenja do sada sporvodio, samo u slučajevima kada je "utvrdio nedomaćinsko poslovanje, odnosno nanošenje štete imovini grada", dok su sva imenovanja na funkciju vršioca dužnosti bila na određeno vreme.

Donošenjem ove odluke stekli su se uslovi da Skupština grada Beograda, koja će biti konstituisana 23. aprila, raspiše konkurs za direktore javnih preduzeća kao i ustanova kulture čiji je osnival grad Beograd.

Privremeni organ grada Beograda danas je usvojio i Odluku o izradi izmena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Beograda i Odluku o prestanku važenja Studije visokih objekata Beograda.

Te odluke su donete u skladu sa priprema za početak izgradnje projekta "Beograda na vodi".

Usvojena je i Odluka o izradi plana detaljne regulacije sanitarne deponije Vinča u opštini Grocka, što je bio jedan od uslova da se do kraja godine raspiše međunarodnih tender za upravljanje i reciklažu otpada na deponiji Vinča.

Usvojene su i odluke na osnovu kojih su stvoreni uslovi da Agencija za javne nabavke sprovodi centralizovane javne nabavke za sledeće naručioce: Skupštinu grada Beograda, gradonačelnika Beograda, Gradsko veće, Gradsku upravu, ustanove kulture, zdravstvene ustanove, ustanove dečje zaštite, socijalne zaštite, javna komunalna i ostala preduzeća i organizacije čiji je osnivač grad Beograd.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

јордан

cc prodaju zemlju. . .

special image