• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deficit budžeta 71,8 milijardi dinara

Izvor Tanjug

U prvom tromesečju 2014. godine ostvaren je deficit budžeta Republike u iznosu od 71,8 milijardi dinara.

Pri tome je deficit u martu iznosio 38,4 milijardi dinara a rashodi su tog meseca bili veći nego prethodna dva zbog otplata dugova inokreditorima i isplata kamata na evroobveznice i poljoprivredne subvencije, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Prema ranijim izveštajima Ministarstva finansija, u prva dva meseca 2014. deficit republickog budžeta bio je 33,4 milijarde dinara, pri čemu je u februaru iznosio 26,4 milijardi dinara.

Zakonom o budžetu za 2014. godinu predviđen je deficit republičkog budžeta od 182,5 milijardi dinara, ili 4,6 projektovanog BDP-a.

Prihodi budžeta u martu ostvareni su u iznosu od 58,1 milijardi, a rashodi su izvršeni u iznosu od 96,4 milijardi dinara, uz napomenu iz Ministarstva finansija da ovaj izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika budžeta.

Na nivou opšte države u prva tri meseca ove godine zabeležen je deficit u iznosu od 64,5 milijardi dinara, pri čemu su delovi centralne države i lokalnog nivoa vlasti trenutno u suficitu.

Na nivou lokalnih samouprava suficit iznosi 4,6 milijardi dinara, kod AP Vojvodina 1,8 milijardi, a kod Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) 6,1 milijardi dinara.

Ovi suficiti su privremenog karaktera, jer je na primer, grad Beograd trenutno u statusu privremenog finansiranja, dok je visok suficit kod RFZO posledica dinamike isplate plata pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola plate.

Poreski prihodi budžeta u martu iznosili su 50,7 milijardi dinara, a neporeski 7,3 milijardi dinara.

Mart je, slično kao i februar, mesec sa veoma niskim prihodima, s obzirom na manju privrednu aktivnost na početku godine.

Prethodnih godina značajan deo prihoda u martu predstavljale su uplate poreza na dobit preduzeća prema konačnom obračunu, ali je od ove godine rok za uplatu ovog poreza pomeren za kraj juna.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 26,6 milijardi dinara. Prihod od akciza iznosio je 11,9 milijardi dinara i ima rastući trend s obzirom da slabe efekti formiranja zaliha akciznih proizvoda iz decembra i januara prošle godine i da se proizvodnja i uvoz ovih proizvoda vraća u normalan tok.

Preostali poreski, kao i neporeski prihodi, naplaćeni su u skladu sa očekivanjima.

Rashodi budžeta u martu 2013. godine veći su nego u prethodna dva meseca.

U martu mesecu je veći obim rashoda za kamate usled dospeća kupona na evroobveznice Srbija 2021 (72,5 miliona američkih dolara), kao i plaćanja obaveza po osnovu zajmova prema Pariskom klubu poverilaca, Ruskoj federaciji i Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj.

Rast subvencija uzrokovan je najviše isplatom poljoprivrednih subvencija, dok su rashodi vezani za vanredne parlamentarne izbore uzrokovali veće izvršenje ostalih tekućih rashoda. U martu je dat i kratkoročni zajam JP ''Srbijagas'' u iznosu od četiri milijarde dinara. Najveći deo rashoda čine transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja i plate.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 22,2 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na penzije i iznosi 21,4 milijardi dinara.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 21,6 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image