• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Vujović: Na muci se poznaju junaci

Izvor Beta

Novi ministar privrede Dušan Vujović izjavio je danas da je prihvatio tu funkciju jer se na muci poznaju junaci, ali nije naveo kada se može očekivati pad nezaposlenosti niti kada će biti rešen problem preduzeća u restrukturiranju.

Vujović je Radioteleviziji Srbije rekao da je odlučio da prihvati ministarsku funkciju u Srbiji prvenstveno zato što ga je pozvao premijer Aleksandar Vučić.

"Sada postoji politički mandat da se stvari promene, a ekonomski problemi su toliko narasli da se više ne mogu odlagati i došli su do samog kraja", rekao je Vujović.

Vujović nije odgovorio na pitanje kada se može očekivati otvaranje novih radnih mesta i pad nezaposlenosti, nego je rekao da u privredama poput srpske "postoje ciklusi i potrebno je promeniti strukturu zaposlenosti sa stare na novu".

"U tom procesu neki dobijaju a neki gube, jako je važno da neto bude dobitak. Svuda u svetu radna mesta počivaju na razvoju malog i srednjeg biznisa ali i velikog biznisa", rekao je Vujović.

Vujović je naveo da će pravi način za otvaranje "stotina hiljada radnih mesta" biti privlačenje novih investitora u kombinaciji sa investicionom klimom.

Ministar privede nije odgovorio na pitanje kda će biti završeno rešavanje problema 153 preduzeća u restrukturiranju, nego je rekao da je Vučić u ekspozeu jasno najavio da će za ta preduzeća posle prestanka zaštite države, koju je od 14. maja naložio Ustavni sud, morati da se "nađu rešenja".

"Tamo gde nema perspektive, obezbediće se socijalni programi za one koji će ostati bez posla i obuka za nove poslove, a iz stečajne mase pokrenuće se nova preduzeća u privatnom sektoru, prvenstveno", rekao je Vujović.

Drugi deo su preduzeća koja mogu da nešto urade uz dopune i popravke, a treći blok su preduzeća koja imaju malo veću šansu da nešto urade, naveo je Vujović.

"Nisam optimista da će se tako lako naći rešenja za preduzeća koja 20 godina ne rade ništa i ne proizvode, ali mislim da je to jasan signal da pravimo novi početak i da se koristi politički mandat da se napravi novi ekonomski početak i na tim zdravim osnovama možda nešto bolje uradimo u narednim godinama", rekao je Vujović.

Ministar privede je dodao da postoje tri način podrške privatnom sektoru - smanjivanje državnih intervencija i usvajanje zakona, podsticajne mere koje su postojale i ranije ali će ubuduće biti efikasnije, i čišćenje propisa koji ometaju otvaranje novih radnih mesta i investicija, poput kabastih i dugačkih propisa za dobijanje građevinskih dozvola.

Upitan o javnim preduzećima, Vujović je odgovorio da ne sledi nikakva centralizacija vlasti i vraćenje centralne državne uprave u javna preduzeća, nego će Vlada pokušati da se u javnim preduzećima uvedu isti standardi upravljanja koji postoje svuda u svetu i u privatnom sektoru.

"Naš cilj je da se poboljša način izbora profesionalnih menadžera u javnim preduzećima i da se pojača uloga kontrolnih, nadzornih organa u tim preduzećima i da se izoštri uloga Vlade, koja će postavljati jasne ciljeve, strategiju, kao i planove za postizanje tih ciljeva", rekao je Vujović.

Dodao je da javna preduzeća mogu da imaju veće plate "čak i od privatnog sektora ako ostvaruju te planove".

"Važno je i novo da se i parlament uključi u taj proces preko nadzora i revizije i da daje crvene kartone onima koji ne ostvaruju planove", rekao je Vujović.

Vujović je radio kao ekspert Svetske banke, a bio je i njen predstavnik za Ukrajinu.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Garfild

Ekspert Svetske banke, bio predstavnik za Ukrajinu, vidimo gde je Ukrajina sada. U Tezini lanaca je lepo objasnjeno ko je Dusan Vujovic, ja sam licno veoma skeptican prema nasim "strucnjacima" koji su vec jednom imali sansu da nesto urade u ovoj drzavi. Ne moze Vucic bez Slobinog vremena i ljudi iz tog vremena.

special image