• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privrednici žele da se javno pitaju pre mera Vlade

Izvor Tanjug

Poslovne asocijacije u Srbiji podržavaju mere za poboljšanje poslovnog ambijenta koje je najavio premijer ali sugerišu da nije dobro što se ponovo najavljuju izmene ključnih zakona bez javne rasprave.

 Privrednici negoduju što nema javnih rasprava Izvor: MONDO - Petar Stojanović

Izvor: MONDO - Petar Stojanović

"Za popravljanje poslovnog ambijenta potrebno je da se ide najmanje na najavljene izmene zakona o privatizaciji, stečaju i radu, ali nije dobro što se to radi bez prave javne rasprave", kažu za Tanjug u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Privreda, tvrde u NALEDU, ne zna kako sada izgledaju nacrti tih zakona i koje su izmene pretrpeli, "a ovi zakoni značajno utiču na njihovo poslovanje".

Premijer je najavio da će popravljanju poslovnog ambijenta doprineti to što naredne sedmice u skupštinsku proceduru ulaze kompletni zakoni o privatizaciji, o stecaju, a u roku od 10-12 dana ide i zakon o radu, to je, konstatuje, brže nego što smo očekivali.

Drugi važni koraci ka poboljšanju poslovnog ambijenta na kojima insistira NALED jesu pojednostavljivanje birokratskih procedura, završetak giljotine propisa i donošenje zakona o smanjivanju suvišne papirologije, formiranje registra procedura i uvođenje principa "ćutanje administracije znači odobravanje".

Ova asocijacija pozdravlja i mere čiji je cilj jače suzbijanje sive ekonomije i "tu se nadamo reformi inspekcija i donošenju zakona o inspekcijskom nadzoru".

U Američkoj privrednoj komori (AmCham) takođe tvrde da je važno dosledno primenjivati princip javne rasprave pri donošenju Zakona, kao što je premijer i najavio u ekspozeu, s obzirom da on obezbeđuje bolju predvidivost poslovnog ambijenta, poboljšava kvalitet regulative i efikasnost primene.

"Konkretno, ohrabruje da se od pet prioritetnih oblasti za koje se AmCham zalaže u 2014, već najavljuju mere iz četiri oblasti. To su novi zakon o radu, suzbijanje sive ekonomije, povećanje likvidnosti u privredi, izmene zakona o planiranju i izgradnji", navode u AmChamu.

Podsećaju i da je osim tih mera potrebno raditi i na unapređenju predvidivosti poreskog i neporeskog opterećenja za privredu, tzv. parafiskalnim nametima na lokalnom i centralnom nivou.

Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera ocenio je da je ovako brzo usvajanje ključnih zakoba dobar podsticaj oporavku privrede i stvaranju bolje poslovne klime.

On je rekao Tanjugu i da su ostale mere, poput najave jeftinijih zajmova privredi i suzbijanja sive ekonomije neophodne za poboljšanje privrednog ambijenta.

"Privatnom sektoru su životno važni povoljni krediti, kako bi poslovanje prvo bilo održivo, pa tek onda i konkurentno", naveo je on.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image