• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD snizila prognozu rasta BDP-a Srbije

Izvor Tanjug

Evropska banka za obnovu i razvoj snizila prognozu rasta privrede Srbije za ovu godinu na jedan odsto sa prethodnih 1,3 odsto, zbog potencijalnog velikog kresanja javne potrošnje koje bi mogla preduzeti aktuelna Vlada Srbije.

Prema danas objavljenom izveštaju EBRD-a, predstavljenom na godišnjoj skupšstini te institucije u Varšavi, Srbija je prošle godine imala rast od 2,5 odsto zahvaljujući velikom skoku izvoza, dok je inflacija u poslednjih nekoliko meseci znatno pala.

U izveštaju EBRD-a se, međutim, upozorava na velike fiskalne izazove sa kojima je suočena Srbija, poput velikog budžetskog deficita (koji je iznad sedam odsto BDP-a), i javnog duga koji je preko 60 odsto BDP-a.

Iz tog razloga, EBRD je pozvala na fiskalno pooštravanje, koje će međutim ograničiti rast u naredne dve godine, ali će izvoz nastaviti da bude glavni pokretač rasta u 2014. godini.

ERBD je, takođe, saopštila da Srbija ima značajne trgovinske i investicione veze sa Rusijom, zbog čega je prisutna neizvesnost u uslovima aktuelne situacije, dok bi se kriza u ruskoj privredi mogla odraziti na broj turista u Bugarskoj i Crnoj Gori.

Srbija će, prema prognozama EBRD-a, ove i sledeće godine imati rast od 1 odsto, Bosna i Hercegovina od 1,8 i dva odsto, Crna Gora od tri i 2,5 odsto, a Slovenija ove godine nulti, a iduće godine rast od jedan odsto.

U regionu zemalja u tranziciji, Hrvatska je jedina, uz krizom pogođenu Ukrajinu, koja ove godine ostaje u recesiji i to zbog slabog rasta kredita i investicija, usled čega će ove godine usporiti za 0,5 odsto, a iduće godine ostvariti rast od 0,5 odsto.

ERBD je istovremeno snizila prognozu rasta regiona u kom deluje na 1,4 odsto za 2014. godinu sa januarske procene rasta od 2,7 odsto.

Prema izveštaju EBRD-a, objavljenom na zvaničnom sajtu banke, region u kome ta institucija investira, pre svega bivše komunističke zemlje širom centralne i istočne Evrope, ali i Turska i zemlje u razvoju u severnoj Africi i na Bliskom istoku, prošle godine je ostvario zajednički rasta od 2,3 odsto.

"Izgledi za rastom u zemljama u tranziciji su znatno pogoršani u poređenju sa januarskim prognozama, što umanjuje nadu da će nastavak usporavanja u tom regionu, koji je primetan od 2011. godine, biti preokrenut u 2014. godini", dodaje se u izveštaju EBRD-a.
"Ipak, skroman rast od 1,9 odsto bi mogao uslediti u 2015. godini, ali samo ako ne dođe do eskalacije rusko-ukrajinske krize", dodaje se u izveštaju.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milorad

EBRD je ocito jako vezana za politiku zapada,pa je stoga i neobjektivna!? Zbog nasih dobrih ekonomskih veza sa Rusijom,oni nama predvidjaju manji rast BDP? A,sta ce se desiti ako Rusija zavrne slavinu EU,pa sve zemlje EU udju u krizu,a Srbija sa tim nema veze!? Njihovo razmisljanje je u startu pogresno,jer misle da ce Rusiju baciti na kolena,a sta ako EU bude na kolenima!? Po onoj nasoj,babi se snilo,sto joj se htelo!!!

special image