• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci i sindikati podržali Vučićeve mere

Izvor Tanjug

Poslodavci i sindikati su na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) podržali mere premijera Aleksandra Vučića za izlazak iz krize.

O predlogu Nacrta zakona o radu na ovom sastanku se nije razgovaralo, rekli su novinarima članovi SES-a nakon sednice u Vladi Srbije.

Na sednici je dogovoreno da, umesto ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, novi član SES-a bude premijer Vučić.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, rekao je da na sastanku nije bilo konkretnih razgovora o Zakonu o radu, pošto je predsednik Vlade zbog vanredne situacije morao da ode u Obrenovac.

Orbović je kazao da se nada da će se za taj zakonski akt naći rešenje koje je prihvatljivo za sve i da sindikati mogu da prihvate pet instituta o kojima je razgovarano ranije.

On je naveo i da sindikati podržavaju sve Vučićeve mere za izlazak iz krize, osim smanjenja plata od 10 odsto u javnom sektoru.

"To je pogrešna politika, koja bi stvorila dodatne probleme, i ne možemo se nikako složiti sa smanjenjem plata od 10 odsto".

Dodao je da je premijeru Vučiću rekao da su subvencionisani krediti za privredu dobro rešenje, ali da "ova mera neće imati nikakvog smisla ukoliko se krediti, što je ranije bio slučaj, budu dodeljivali jednoj privilegovanoj grupi ljudi".

Ministar rada i član SES-a, Aleksandar Vulin, istakao je da sama činjenica da je premijer postao član tog Saveta govori da je Vladi socijalni dijalog i novi Zakon o radu jedna od najprečih stvari.

"Mi hoćemo socijalni dijalog, sindikati i poslodavci su pokazali da razumeju probleme i da nisu prepreka njihovom resavanju, oni nisu neprijatelji i nisu protivnici države, tako da svako zaobilaženje njih, dovodi do toga da pravimo greške", rekao je Vulin.

On je dodao da će u narednom periodu uloga Saveta biti značajnija, jer je to jedini put za postizanje pravog socijalnog dijaloga i dolaženja do rešenja.
Predsednik udruženja granskih sindikata Nezavisnost, Branislav Čanak, rekao je da ukoliko se

Zakon o radu svede samo na aktivnost Vlade od njega neće biti ništa.

On je, povodom vanredne situacije uvedene zbog poplava koje su zadesile Srbiju, uputio apel svim privrednicima i njihovim zaposlenima, da u saradnji sa lokalnim vlastima, pomognu u sanaciji stete.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije i član SES-a, Nebojša Atanacković, pozdravio je mere Vlade za smanjenje sive ekonomije, ocenjujući da će one dati efekat.

Prema njegovim rečima, većina poslodavaca je do sada izbegavala da zaposli nove radnike, jer bi na ime poreza i doprinosa morali da izdvoje još dve trećine sredstava od iznosa plate.

"Poslodavci će, ipak, bez obzira na sve mere Vlade, zapošljavati nove radnike tek kada budu imali potrebu za tim kroz povećanje proizvodnje", kazao je on.

Komentarišući pregovore o Zakonu o radu, Atanacković je naveo da je još rano govoriti o usaglašenom predlogu zakona, i da do danas nije postignut nikakav napredak u tom pogledu.
Kako je na konferenciji za novinare rečeno, naredna sednica Saveta, na kojoj će se raspravljati o Zakonu o radu, biće održana 24. maja.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image