• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS: Ne planiramo isključenja

Izvor mondo.rs

Elektroprivreda Srbije trenutno ne planira isključenje električne energije zbog vanrednog stanja u zemlji i poplava.

Elektrosnabdebanje građana trenutno nije ugroženo i nisu planirana nikakva isključenja, izjavio je medijima u petak uveče vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović.

"EPS je obezbedio dovoljne količine električne energije i u ovom trenutku ne planira nikakva isključenja, navedeno je u pisanoj izjavi medijima", piše u njegovom saopštenju dostavljenom medijima.

Oko 14 časova bez elektricne energije bilo je oko 82.000 kupaca, a od 12 časova osposobljena je trafostanica "Lešnica" preko koje se napajaju Loznica, Ljig, Lazarevac, a struja stiže i u Paracin i Svilajnac, saopštio je EPS.

EPS je ranije tokom dana objavilo da je najkritičnija situacija u Lazarevcu, Negotinu, Obrenovcu, Valjevu, Paraćinu i Smederevskoj Palanci.

Saopšteno je i da su zbog poplave trafostanice 400/200 kilovolti ispred termoelektrane "Nikola Tesla A" (TENT) u Obrenovcu, iz pogona večeras isključeni blokovi ove termoelektrane, ali i da neće biti restrikcija u sanbdevanju strujom.

EPS primenjuje sve mere za stabilno snabdevanje strujomProizvodni kapaciteti "Elektroprivrede Srbije" (EPS) trenutno rade maksimalnom mogućom snagom, a EPS primenjuje sve moguće mere kako bi se očuvao sistem, obezbedilo dovoljno električne energije i stabilno snabdevanje za privredu i gradane Srbije.

Od 14. maja potpuno su potopljeni kopovi u Rudarskom basenu "Kolubara" i prekinuta je proizvodnja uglja. Istovremeno prekinut je dovoz uglja u termoelektrane u Obrenovcu, a TENT B koristi ugalj sa deponija.

Uprkos otežanim uslovima, za sada nema većih problema u proizvodnji uglja i električne energije u "TE-KO Kostolac", a kako stagnira dotok Drine i pritoka, tako se smiruje i situacija na području "Drinsko-Limskih hidroelektrana".

Dotok Dunava na hidroelektrani "Đerdap 1" raste iz dana u dan i iz Dispečerskog odeljenja HE "Đerdap 1", najavljuje se da će biti premašen najveći dotok od 16.260 kubnih metara u sekundi od 15. aprila 2006. godine.

Današnji dotok na Dunavu dostigao je 13.500 kubika u sekundi, a kota Dunava HE "Đerdap 1" dostigla 63,00 metara i Dunav je sada na tehničkom minimalnom nivou.

"Koliko vode stigne, isto toliko ističe i hidroenergetski sistem HE 'Đerdap' nema uticaja na vodostaj uzvodno od Kladova", istakli su u EPS.

Proizvodnja HE "Đerdap 1" je maksimalna prema dotoku i tehničkim mogućnostima. Do sada je isticano oko 2.000 kubnih metara više nego što je bio dotok kako bi se smanjila kota Dunava.

Tako su u najkracem roku prihvatane vode iz ugroženih podrucja u Srbiji i sprečavane poplave uzvodno od "Đerdapa".

Vanredna situacija je u svim delovima sistema, ekipe rade danonoćno i čini se sve kako bi elektroenergetski sistem ostao stabilan i očuvan, poručili su iz EPS-a.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image