"Na nekoliko kilometara ispod flotacija se vodi borba sa vodenom stihijom, a u tome nam pomažu pripadnici Vojske Srbije iz Požarevca i puno zaposlenih iz TE-KO Kostolac", rekao je direktor Termoelektrana i kopova (TE-KO) Kostolac Dragan Jovanović za RTS.

On je izrazio očekivanje da će svi angažovani uspeti da zadrže vodu da ne dođe do kostolačkih kopova i termoelektrana, zahvaljujući juče preduzetim merama i pripremama.

"Najgore što može da se desi je da se poplavi kop Drmno i Termoelektrana B i da budemo primorani da isključimo termoelektranu", kazao je Jovanović i poručio da će se učiniti sve da do toga ne dođe.

"Učinićemo sve da održimo proizvodnju na sadašnjem nivou, a rezervi uglja ima dovoljno i termoelektrane mogu nekoliko dana da rade i bez proizvodnje na Drmnu, ali takvu situaciju ne bi smeli da dozvolimo", dodao je Jovanović.

On je, međutim, dodao da je teško dati procenu kako će se situacija u Kostolcu odvijati, jer se radi o velikoj količini vode, koja je čak prekinula i saobraćaj na magistralnim pravcima na tom području.

Jovanović je podsetio da je reka Mlava sinoć prelila nasipe na više mesta kod Kostolca i da je tada nekontrolisana bujica vode krenula u pravcu kopa Drmno i TE Kostolac B.

"Mi smo reagovali značajno ranije i nismo čekali da voda stigne do objekata u TE KO Kostolcu," istakao je Jovanović i zahvalio svim radnicima i građanima koji pomažu da voda ne dopre do kopova i termoelektrane, a naglasio je i da sada ima dovoljno ljudi i opreme, koji će čitavu noć raditi na sprečavanju poplava u blizini Kostolca.