• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šteta u Kolubari 100 miliona evra

Izvor MONDO/Agencije

Šteta od poplave u Rudarskom basenu "Kolubara", najvećem ugljenokopu u Srbiji, procenjena je na najmanje 100 miliona evra, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

 Vučić: Šteta u Kolubari 100 miliona evra     Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

On je na sednici štaba za vanredne situacije rekao da je odbranom na Savi kod Termoeletkrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu izbegnuta šteta između 500 i 600 miliona evra koja bi nastala gašenjem agregata.

"Zahvaljujući slovenačkim pumpama i neverovatnim naporima ljudi, uspeli smo da odbranimo TENT, što bi građane koštalo oko 600 miliona evra", rekao je Vučić.

On je rekao da je sada neophodno raditi na osposobljavanju kopova RB "Kolubara" da Srbija ne bi morala da uvozi struju. "Na dnevnom nivou bi nas to koštalo od 500.000 do milion evra, ako ne budemo mogli da dovozimo ugalj (iz RB Kolubara) do TENT-a", rekao je Vučić.

Iz tog ugljenokopa snabdeva se TENT koji prizvodi oko 50 odsto struje za tržište Srbije, a tamnavski kopovi na kojima se proizvodi dve trećine uglja u RB Kolubara, poplavljeni su.

Vučić je rekao da je Srbija kupovala struju po niskoj ceni jer su pomagale Republika Srpska i Crna Gora, ali da je bilo domaćih trgovaca koji su cenu nudili po dva ili tri puta višoj ceni želeći da zarade na nesreći naroda.

Premijer je rekao da su trgovci nudili struju po ceni od 80 evra za megavat sat u trenutku kada je Srbija kupovala po 35 i 36 evra po megavat satu od Republike Srpske i Crne Gore.

Vučić je istakao i da u Srbiji nije bilo restrikcija struje i da je obezbeđeno napajanje električnom energijom.

Ministar rudarstva i energetke Aleksandar Antić rekao je da je bez struje oko 7.700 domaćinstava, a osim toga i Obrenovac koji je pod vodom.

On je najavio je mogućnost da se danas u popodnevnim časovima pokrene proizvodnja u TENT-u i Kolubari.

Antić je rekao da će se u 15 sati održati sastanak na kojem će se razgovarati o pokretanju proizvodnje i dodao: "Mi ćemo već možda danas u toku dana biti u prilici da aktiviramo TENT A".

On je rekao da će im za tako nešto biti potrebna pomoć i koordinacija sa Ministarstvom saobraćaja i Železnica Srbije.

Antić je rekao i da se kod Kostolca dobro reagovalo, ali da će se rizik tretirati do kraja.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kolubarac

Sada Vučko za gušu:Kena,Vitu Gusana,Laketu,Karanovića,Jeftu Velje Ilić pulena i ostalu bandu koja se obogati od tog istog kopa.Neka vrate bar polovinu i eto ti 100 mil.Ah da,zaboravih Palmu.Jer ima neko da me demantuje???

special image