• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Situacija s ugljem u TE Morava stabilizovana

Izvor Beta

Situacija u termoelektrani kod Svilajnca, koja je stateška za očuvanje električnog sistema, više nije kritična mada se mora rešiti problem u njenom snabdevanju ugljem sa Kolubare.

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić je večeras, nakon sastanka sa rukovodstvom TE Morava, novinarima kazao da će razgovarati sa Rembasom kako bi se odatle pojačala dostava uglja, a sa Železnicama Srbije dogovoriti hitne mere za osposobljavanje pruge za prevoz tog energenta.

"Mi smo na kratkom sastanku ocenili da je situacija stabilna ali i da je kritična, i da treba nastaviti sa praćenjem stanja iz minuta u minut", rekao je Antić.

Ministar je istakao da ta elektrana, koja radi u sklopu TE "Nikola Tesla" (TENT), ima strateški značaj za očuvanje elektroenergetskog sistema zemlje zbog svoje pozicije u centralnoj Srbiji.

Kako je kazao, Ministarstvo energetike će zajedno sa Elektroprivredom Srbije (EPS) TENT-om i rukovodstvom TE Morava definisati mere koje treba da obezbede njen nesmetani rad.

Antić je ocenio da se na prvi pogled vidi da je TE Morava "u svakom smislu odlično organizovana elektrana" i da se vidi da firmu vodi "snažna ženska ruka".

Direktorka TE Morava Marija Stevanović kazala je da je jutros u devet sati Velika Morava dostigla nivo od 737 centimetara, što je bilo alarmantno jer je istorijski najviši vodostaj iznosio 700 centimetara. ali da je počela da opada i sada iznosi oko 720 centimetara.

U termoelektrani Morava zaposleni su na okupu već četiri dana neprekidno, zajedno sa rukovodstvom, i postrojenje radi punim kapacitetom, a sve to vreme reka Resava je bila potopila veći deo Svilajnca, rekla je Stevanovićeva.

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović zahvalio se Stevanovićevoj što je, kako je naveo, stavila bezbednost koleginica i kolega na prvo mesto i dodao da su radnici TE "Morava" održali stabilnost sistema u "nenormalnim uslovima", kao i da su i na druge načine pomagali građanima dok krizni štab nije preuzeo brigu o stanovništvu.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Adamovic Zarko

Bravo za mariju jako mi je drago cuti toliko lepih reci od ministra ener. Za nasu dragu Svilajncanku.Bravo za Sve Svilajncane.

special image