• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dunav ide kao da nema brane na Đerdapu

Izvor mondo.rs

Već danima su otvoreni prelivi na HE Đerdap 1 kako bi se ispraznilo jezero i omogućio povećani prijem vode koji se očekuje plavnim talasom Dunava ovih dana.

Zbog pravovremenog otvaranja brane ova elektrana je sada na "prirodnom režimu rada", to jest nivo vode je na koti 63 metra nadmorske visine kao pre nego što je brana izgrađena, i ne može više da utiče na nivo vode uzvodno od Golupca, saopšteno je iz EPS-a.

Dotok Dunava na hidroelektrani Đerdap 1 danas je oko 12.400 kubnih metara u sekundi. Sadašnji nivo na ušću reke Nere viši je od brane na Đerdapu za gotovo 7,5 metara.

HE Đerdap 1 i 2 već duže vreme imaju smanjenu proizvodnju zbog prelivanja i ispuštanja vode iz akumulacionih jezera. Između dve hidroelektrane neće doći do značajnijeg porasta jezera, a Dunav je uzvodno na prirodnom nivou. Naselja između dve HE neće biti ugrožena, a selo Radujevac, nizvodno od HE je efikasnim merama lokalne samouprave obezbeđeno i nema opasnosti od poplave, tvrde iz EPS-a.

U ovom trenutku HE Đerdap 1 radi sa smanjenom snagom od 650 megavata, koja odgovara aktuelnom padu i zbog toga je proizvodnja oko 15 miliona kilovat-sati, dok HE Đerdap 2 radi sa snagom od 50 megavata.

Situacija na Drini je povoljna. Trenutni dotok na HE Bajina Bašta je oko 900 kubnih metara u sekundi, agregati rade punom snagom i dnevna proizvodnja iznosi 9,5 miliona kilovat-časova.

Trenutni dotok u HE Zvornik kreće se između 1.100-1.200 kubnih metara u sekundi, svi agregati su u pogonu i rade punom snagom. Pokazatelji govore da je dotok Drine u stagnaciji i očekuje se opadanje u narednom periodu.

Klizište ispod HE Zvornik i dalje je aktivno, ali ne ugrožava rad elektrane i pod kontrolom je nadležnih državnih organa.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image