• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiji pomoć i EU i zemalja članica pojedinačno

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport poručio da se EU obavezala da će, zajedno sa ostalim partnerima, sarađivati kako bi podržala napore koje Vlada Srbije ulaže u borbi s posledicama poplava.

On je, obraćajući se učesnicima koordinacionog donatorskog sastanka koji se održava u Beogradu, poručio da su svi impresionirani brzim i koordinisanim reagovanjem Vlade Srbije na katastrofalne poplave koje su pogodile Srbiju, kao i masovim odzivom građana koji su pružili pomoć ugroženima.

"To je pravi pristup. Vlada predvodi ove napore, a usledio je i izuzetan odgovor partnera iz međunarodne zajednice. To svedoči o solidarnosti koju osećamo prema Srbiji i drugim zemljama regiona. I u budućnosti ćemo nastaviti na isti način", rekao je Devenport.

Takođe, istakao je da će Srbija dobiti značajna sredstva iz Fonda solidarnosti EU, čiji će tačan iznos biti poznat nakon što se izvrši procena štete, kao i iz pretpristupne pomoći, a da će joj zemlje-članice EU pomoći i bilateralno.

Kada je reč o sredstvima iz pretpristupne pomoći, Srbija bi mogla da računa na realizaciju 30 miliona evra pomoći, kartkoročno.

"Bez obzira što Srbija nije članica EU ona ima pristup Fondu kao članica, zahvaljujući statusu kandidata", ponovio je Devenport poruku evropskog komesara za regionalnu politiku Johanesa Hana.

Prema njegovim rečima, EU obezbeđuje sveobuhvatnu pomoć od samog početka - od napora za sapšavanje, preko humanitarne pomoći do sanacije i dugoročne obnove.
P

odsetio je i da je 14. maja aktiviran Mehanizam EU za civilnu zaštitu za Srbiju i BiH, i da je 19 zemalja ponudilo pomoć, da je EU obezbedila pomoć u pumpama visokog kapaciteta, agregatima i da je veliki akcenat stavljen na anergetiku jer je to pitanje od vitalnog značaja.

Obezbeđen je tim od 200 ljudi koji će pomagati Vladi Srbije u strukturama kontrole pomoći.

"U svim kategorijama reagovanje EU bilo je takvo da je podrazumevalo i više od traženog", ocenio je Devenport.

On je za subotu najavio posetu komesara Hana.

Kada je reč o proceni humanitarne pomoć na preliminarnoj osnovi, on je rekao da je utvrđeno da je hitno potrebna hrana, voda za piće, sredstva za prečicšcahvanje, sredstav za higijenu i da postoji očekivanje da te potrebe budu hitno zadovoljene.
Potom će u fokusu paženje biti priprema obnove i uvođenje mera za prevenciju poplava u regionu.

Očekuje se da će Srbija dobiti i značajnu pomoć od EBRD i EIB , a radi se o dodatnim zajmovima za sanaciju, dodao je Devenport.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image