• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasprom: Uskoro ugovori za Južni tok u Srbiji

Izvor Beta

Tender za izbor izvođača radova na izgradnji deonice gasovoda Južni tok u Srbiji je završen i uskoro će biti potpisan ugovor sa izvođačima, saopštila je danas ruska državana kompanija.

Kako se navodi u saopštenju Gasproma, to je rečeno na sastanku predsednika uprave Gasproma Aleksandra Medvedeva i generalnog direktora Srbijagasa  Dušana Bajatovića na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu.

Na sastanku se razgovaralo i o finansiranju deonice Južnog toka u Srbiji, realizaciji tog projekta i razvoju podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Južni tok je Gapspromov projekat za izgradnju gasovoda kapaciteta do 63 milijarde kubnih metara godišnje, koji će dopremati ruski gas cevima ispog Crnog mora do zemalja južne i srednje Evrope. Tim gasovodom bi se zaobišla Ukrajina, preko koje se sada isporučuje ruski gas u taj deo Evrope.

Plan Gasrpoma je da prve isporuke gasa Južnim tokom, u koji će biti uloženo više od 16 milijardi evra, počnu krajem 2015. godine, a da pun kapacitet bude dostignut u 2018. godini.

Izgradnja deonice Južnog toka u Srbiji zvanično je počela 24. novembra 2013. i trebalo bi da bude završena za dve godine, čime će Srbija dobiti drugi cevovod za snabdevanja ruskim gasom.

Vrednost tog dela projekta je 1,9 milijardi evra, a realizuje ga preduzeće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasproma ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva.

Oko realizacije tog projekta postoji nesalaganje EU koja tvrdi da se sporazumima o izgradnji Južnog toka ne poštuje Treći energetski paket EU.

Evropska komisija je zatražila da se o već potpisanim ugovorima o izgradnji Južnog toka između Rusije i više zemalja EU i Srbije ponovo pregovara, to su osporili Moskva i neke članice EU, a radna grupa na tehničkom nivou nastoji da usaglasi stavove dve strane.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image