• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština o zajmu od Emirata

Izvor MONDO/Agencije

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da je zajam od milijardu dolara od Vlade Abu Dabija Srbija dobila pod veoma povoljnim uslovima i da će to imati pozitivan efekat na investitore.

Skupština Srbije završila je danas raspravu o potvrđivanju kredita od milijardu dolara Ujedinjenih Arapskih Emirata Srbiji, a sednicu će nastaviti sutra raspravom o potvrđivanju nekoliko međunarodnih sporazuma.

Kredit od milijardu dolara namenjen je budžetu Srbije, a drugi kredit od 97 miliona dolara takođe iz UAE namenjen je finansiranje sistema za navodnjavanje.

Poslanici su završili raspravu i o potvrđivanje Finansijskog ugovora sa Evropskom investicionom bankom o kreditu od 500 miliona evra za mala i srednja preduzeća.

"Preko političkih dobrih odnosa i pozicije, imamo mogućnost da ostvarimo ovakve uslove što nije slučaj ni sa jednom zemljom u regionu", naglasio je ministar finansija Lazar Krstić u skupštini, obražlažući predlog o ratifikovanju zajma između Vlade Srbije i Vlade Abu Dabija od milijardu dolara.

Krstić je rekao da ovaj zajam ima pozitivan efekat u smislu smirivanja investitora i održavanja obećanja.

"U odnosu na referentne kamatne stope po kojima bismo se sada zaduživali, ovaj zajam čini uštedu od 300 miliona dolara  na konto kamata koje bismo isplaćivali 10 godina", izjavio je Krstić.

"Saradnja sa UAE napreduje mnogo šire i ovo je prva od nekoliko tranši ovog kredita", naveo je ministar.

On je dodao i da bi Srbija, da nije uzela ovaj zajam, morala da se zadužuje na način na koji to radimo inače na međunarodnom bankarskom tržištu.

Krstić je, obrazlažući predlog o ratifikovanju zajma između Vlade Srbije i Fonda za Razvoj Abu Dabija za navodnjavanje, kojim Srbija dobija 97 miliona dolara za navodnjavanje izjavio da je ovo namenski kredit koji uključuje 14 različitih projekata.

"Ovaj zajam je planiran u budžetu i njegovo povlačenje je planirano u naredne četiri godine", rekao je Krstić.

Druga tranša možda krajem godine

Ministar finansija je najavio da će druga tranša zajma biti povučena u drugoj polovini godine ili pred kraj 2014, zavisno od stanja budžetskog deficita i od toga kakvi uslovi budu na tržištu obveznica, koji su sada povoljni i kakve Srbija nije imala nikad do sada. "Iskren da budem, nisam ni siguran ni da će nam trebati za finasiranje budžetskog deficita, čak uzimajući u obzir i prefinasiranje i pune tri milijarde", rekao je Krstić. Krstić je dodao i da ne treba dovoditi u pitanje redovnu isplatu plata i penzija čak i kada Srbija ne bi povukla drugu tranšu zajma od UAE. Naravno da će biti para, rekao je ministar odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske stranke Borka Stefanovića da li će biti novca za plate i penzije ako Srbija ipak ne povuče i preostali deo arapskog zajma.

Krstić je kao veoma povoljan ocenio i treći međunarodni ugovor koji poslanici ovih dana treba da ratifikuju, "APEX zajam za mala i srednja preudzeća III/A" između Republike Srbije i Evropske investicione banke i NBS.

"To je zajam koji se administrira preko NBS i komercijalnih banaka. Rizik ne preuzima država, a koristi se za jeftino finansiranje preudzeća i u tom smislu podrazumeva najpovoljniji izvor finansiranja za banke i preduzeća, te efektivna kamatna stopa po kojoj se zadužuju preduzeća iznosi oko 3-4 procenta", objasnio je Krstić.

On je dodao i da je ukupan obim sredstva 500 miliona evra, odnosno 150 miliona evra koje će odmah nakon ratifikacije biti stavljene na raspolaganje komericjalnim bankama.

Poslanici opozicije kritikovali su zajam, navodeći da Srbija ne treba da se zadužuje da bi finansirala tekuću potrošnju, kao i da zajam nije najpovoljniji.

"Ovaj kredit bi imao smisla jedino da je uložen u infrastrukturne projekte", naveo je poslanik Demoktratske stranke Borko Stefanović.

On je upitao ministra na sta će konkretno ove pare da odu osim na potrošnju i naveo da kredit, iako je povoljan nije najpovoljniji, jer se Srbija u prošlosti za iste namene kod Svetske banke i MMF-a zaduživala povoljnije.

On je dodao i da je vlada Aleksandra Vučića zadužila Srbiju za skoro šest milijardi evra a da za to vreme nije izgrađen nijedan veliki infrastrukturni projekat.

"Zašto još uvek nema ni ugovora sa Etihadom? Zašto građani Srbije nikako ne mogu da vide taj ugovor? Mislim da ova vlada to duguje građanima", naveo je Stefanović.

Poslanik Nove demoktratske stranke Aleksandar Senić upitao je Krstića na osnovu čega je tvrdnio da su dobri odnosi Srbije sa Emiratima kada Vlada dobija samo milijardu dolara, a Zakonom o budžetu Vlade Srbije su predivđene tri milijarde evra.

"Takođe, Zakonom o budžetu republike Srbije je predviđeno da krediti za navodnjavanje UAE budu u vrednosti od 275 miliona dolara, a mi ovde dobijamo kredit koji je manji od 100 miliona dolara. To takođe može da ukazuje na to da su se odnosi između UAE i Srbije promenili u odnosu na decembar prošle godine kada je usvojen Zakon o budžetu", naveo je Senić.

On je dodao da će se NDS o ovim zajmovima opredeliti shodno odgovorima koje dobiju od ministra finansija Lazara Krstića.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemke

Dajte bre! Hocu i ja ministar da budem. Samo treba da znas da se zaduzus! Nije bitna visina kamate! Kada je necu ni vracati ja nego neko treci! Hocu da budem MINISTAR!

special image