• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvoreno devet radnji tokom poplava

Izvor Tanjug

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podnelo je danas izveštaj o poplavama premijeru Aleksandru Vučiću.

U izveštaju su navedene četiri celine - pomoć stanovništvu, kontrola tržišta, pružanje telekomunikacionih usluga i obezbeđivanje smeštaja za privremeno raseljene sa ugroženih područja.

Kako se navodi u izveštaju, objavljenom na sajtu, na predlog Ministarstva Republičkoj direkciji za robne rezerve naložena je isporuka 85 tona osnovnih životnih namirnica, 1.000 tona merkantilnog kukuruza za ishranu stoke u poplavljenim sredinama, a na raspolaganje je stavljena i sva ostala roba koja se nalazi u robnim rezervama.

Tržišna inspekcija Ministarstva je od uvođenja vanredne situacije do 26. maja obavila 1.521 nadzor maloprodajnih objekata na teritoriji cele Srbije sa ciljem sprečavanja neosnovanog povećanja cena, kontrole stabilnosti i snabdevenosti tržišta i sankcionisanja protivzakonitih radnji trgovaca.

Tržišni inspektori su obavili 321 vanrednu kontrolu maloprodajnih objekata na osnovu prijava građana, a kod dela trgovaca uočene su nepravilnosti kao što je prodaja robe bez istaknute cene, neažurnost evidencije prometa i neisticanje radnog vremena objekta, gde je na licu mesta naloženo otklanjanje nepravilnosti.

U 16 od ukupno 321 kontrole, konstatovani su teži prekršaji koji se odnose na nelegalan rad, stavljanje u promet robe bez isprava o nabavci, kao i neosnovano povećanje cena osnovnih životnih namirnica i povećanja propisanih marži za hleb.

U devet slučajeva inspektori su zatvorili maloprodajni objekat, a protiv vlasnika su po hitnoj proceduri podnete prijave prekršajnim sudovima u kojima se pored novčanih kazni, zahteva i zabrana rasds u trajanju od šest meseci do dve godine.

U preostalih sedam slučajeva radi se o prekršajima za koje su predviđene novčane kazne.

Kada je reč o preprodaji robe iz humanitarne pomoći namenjene ugroženom stanovništvu, Tržišna inspekcija je do sada obavila ukupno 164 kontrole prodaje na pijacama, te je u osam slučajeva oduzeta roba prodavcima jer nisu imali dokaz o njenom poreklu, dok su u 27 slučajeva prodavci pobegli i ostavili robu, zbog čega je doneta mera o zapleni.

U toku je utvrđivanje porekla zaplenjene robe, a oduzeto je i 1.772 komada različitih proizvoda iz asortimana sredstava za ličnu higijenu, konzerviranih prehrambenih proizvoda, odeće i obuće.

Navodi se i da je Nacionalni savet za zaštitu potrošača je sa vanredne sednice preporučio svim inspekcijskim službama, koje se bave kontrolom hrane i vode, pojačanu aktivnost i preduzimanje mera za otklanjanje opasnosti po bezbednost i zdravlje stanovništva.

Kada je u pitanju snabdevenost tržišta osnovnim životnim namirnicama, prema pristiglim informacijama sa terena, u svim maloprodajnim objektima na teritoriji Srbije snabdevenost je dobra, izuzev u Krupnju, Ljuboviji i Paraćinu, gde su uočene manje količine flaširane vode za piće, ali je ima dovoljno zahvaljujući humanitarnoj pomoći.

U domenu obezbeđivanja kontinuiteta u pružanju telekomunikacionih usluga, u saradnji sa sva tri operatera mobilne telefonije omogućeno je korišćenje broja 112 za hitne intervencije, zatim preusmeravanje saobraćaja, kako bi korisnici mobilne telefonije mogli da koriste mreže alternativnih mobilnih operatera, a obezbeđeni su i mobilni agregati za bazne stanice koje su ostale bez napajanja električnom energijom.

Na inicijativu Ministarstva, a preko mreže ekonomskih diplomata, kao i diplomata iz Ministarstva spoljnih poslova, upućena je instrukcija da se u svim zemljama gde je znacajno prisustvo naše dijaspore preduzmu mere za uspostavljanje SMS brojeva za prijem pomoći, a procedure u mnogim zemljama su u toku.

Ministarvo je pokrenulo inicijativu kod operatora da pretplatnike iz ugroženih područja privremeno izuzmu od isključenja zbog neizmirivanja dugovanja, imajući u vidu da su u tim područjima građani pretrpeli veliku materijalnu štetu usled poplava, s sva tri operatora Telekom Srbija, Telenor i Vip su prihvatili ovu inicijativu.

Kada je reč o obezbeđivanju smeštaja za privremeno raseljene sa ugroženih područja, Poslovno udruženje hotelsko - ugostiteljske privrede "Hores" napravilo je pregled ugostiteljskih objekata za smeštaj sa brojem ležajeva, a do sada je u tim objektima smešteno približno 1.200 građana.

U organizaciji Sektora za turizam i turističku inspekciju, održan je sastanak sa predstavnicima asocijacija turističkih agencija JUTA, ATAS i ANTAS, nakon koga su pomenuta udruženja preporučila svim turističkim agencijama da u potpunosti vrate novac za aranžmane koje su uplatili građani sa ugroženih područja, a koji nisu u mogućnosti da koriste godišnji odmor, navodi se u Izveštaju tog resora.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image