• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Južni tok: Gradnja kroz Srbiju možda krene u julu

Izgradnja Južnog toka u Srbiji mogla bi početi u julu, najavio je danas direktor Sektora za međunarodne projekte Gasproma Aleksandar Siromjatin.

On je najavio da će najranije za tri nedelje biti potpisan ugovor sa izvođačima radova, a u naredne dve nedelje se očekuje potpisivanje ugovora o zajmu Gasproma Srbijagasu za izgradnju deonice tog gasovoda kroz Srbiju.

"Očekujemo da već u julu pristupimo početku radova", rekao je Siromjatin novinarima u pauzi konferencije "Uloga Srbije na energetskom tržištu balkana" u Privrednoj komori Srbije.

On je napomenuo da su aktivirani razgovori o odobrenju kredita Gasproma Srbijagasu, i naglasio da će kamata biti niža od tržišne.

"Malo je kompanija koje bi dale zajam po kamati od četiri odsto", rekao je Siromjatin.

Odgovarajući na pitanje da li je ukrajinska kriza uticala na realizaciju Južnog toka, on je naglasio da se na tom projektu radi po dinamičkom planu i da je kriza u Ukrajini samo pokazala "da smo uradili pravu stvar kada smo počeli realizaciju Južnog toka".

Upitan da li EU može zaustaviti Južni tok, Siromjatin je istakao da Evropska komisija pre svega treba da dostavi svoje primedbe na taj projekat i obrazloženje onoga što im ne odgovara u vezi Južnog toka.

Podsetio da se vode pregovori sa EU u vezi primene odredbi Trećeg energetskog paketa na Južni tok, istakavši da se nada da će se to pitanje pozitivno rešiti.

Komentarišući nedavnu najavu predsednika Rusije Vladimira Putina da je moguća revizija projekta Južnog toka ako EU i dalje nastavi da vrši pritisak na zemlje učesnice u tom projektu, i da bi ta revizija obuhvatila samo zemlje koje nisu članice EU, Siromjatin je rekao da postoje različite varijante gasovoda i u zavisnosti od situacije, maršuta gasovoda može da se izmeni.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image